Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 12. 18:42

A National Semiconductor bemutatta a jövő multimédiás kommunikátorát

A National Semiconductor pénteken mutatta be új tanulmány-számítógépét, amely a legkülönfélébb, leginkább filmekben látható képességekkel van felruházva.

A National Semiconductor pénteken mutatta be új tanulmány-számítógépét, amely a legkülönfélébb, leginkább filmekben látható képességekkel van felruházva.

A Geode Origami Mobile Comunicator fantázianévre hallgató készülék egyszerre digitális video/kamera, internetböngésző, telefon, kéziszámítógép, MP3-lejátszó és videokonferencia-terminál. Az Origami 19x10x4 cm méretű és valamivel több, mint 300 grammot nyom. A kijelzője kihajtható és tetszőleges szögben forgatható.

Az Origami támogatja a Bluetooth rádiós kommunikációt, valamint a GPRS és W-CDMA vezeték nélküli adatátvitelt. A készüléket a Microsoft Windows XP Embedded operációs rendszer működteti. A NetMeeting segítségével bonyolítható a videokonferencia, az Internet Explorer pedig -- nomen est omen -- internetböngészésre használható.

A számítógép lelke a National Geode SC3200 integrált processzor, amely magában tartalmazza az video- és audiovezérlőt és a memóriakontrollert is. Az Origami 4 hüvelykes kijelzője 640x480 pixeles felbontású és természetesen 65 ezer szín megjelenítésére képes. A készülékben helyet kapott egy 16 bites sztereó hangrendszer, digitális kamera és mikrofon is. A bővíthetőségről USB és Compact Flash csatlakozók gondoskodnak.

A National Semiconductor nem kívánja kereskedelmi forgalomban értékesíteni a készüléket, csupán referenciaként szeretné felhasználni. A vállalat meg van róla győződve, hogy a jövőben az ehhez hasonló integrált készülékek egyre népszerűbbek lesznek és előbb-utóbb kiszorítják a piacról az olyan "különálló" berendezéseket, mint a mobiltelefonok és a kéziszámítógépek.

"Az Origami csupán egy pillantás a jövőbe. Egy forradalmi koncepció, ami egyesíti a National Geode integrált processzorát és vezeték nélküli technológiáit" -- mondta Michael Polacek, a National Semiconductor egyik alelnöke.

A National már korábban is megjelentetett hasonló koncept-számítógépeket és referenciakészülékeket. Az 1998-ban kiadott WebPad PC-jének alapjait több gyártó is felhasználta, de egyik sem volt sikeres a kereskedelembem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról