Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 12. 16:01

Az ATi és az NVIDIA új mobil grafikus processzorai csúcskategóriás notebookok számára

Miután az ATi és az NVIDIA az asztali grafikus chipek piacán lehetővé tették a gyártók számára, hogy a csúcsteljesítményű termékeket már hétköznapi áron is hozzáférhetővé tegyék, a mobilpiacot fogják forradalmasítani -- állítják jól értesült piaci szakértők.

Miután az ATi és az NVIDIA az asztali grafikus chipek piacán lehetővé tették a gyártók számára, hogy a csúcsteljesítményű termékeket már hétköznapi áron is hozzáférhetővé tegyék, a mobilpiacot fogják forradalmasítani -- állítják jól értesült piaci szakértők.

Elemzők szerint mind az ATi, mind az NVIDIA új mobil processzora egyre szélesebb rétegek számára elérhető áron kerül majd forgalomba. Mindkét chip a csúcskategóriát képviseli és olyan nagyteljesítményű notebookokba, ún. "hordozható munkaállomásokba" ajánlják őket a gyártók, amelyekkel felhasználóik például CAD munkákat végeznek. Az ATi felmérései szerint a közeljövőben a notebookpiac 20 százalékát teszik majd ki az ilyen számítógépek.

A vállalat Mobility FireGL 7800 grafikus processzora mindenesetre megteszi, ami tőle telik: a 270 MHz-en üzemelő processzor 64 Mbyte 128 bites DDR SDRAM-ot támogat. Olyan értékek ezek, melyek még egy asztali grafikus processzornak is becsületére válnának.

A Mobility FireGL támogatja az ATi energiatakarékos Powerplay funkcióját, amelynek segítségével a grafikus chip -- és ezáltal az egész notebook -- fogyasztása jelentősen csökkenthető. Egy 15 hüvelykes kijelzővel és három lemezmeghajtóval (FDD, HDD, CD/DVD) rendelkező csúcskategóriás notebook tipikus fogyasztása 25-30 Watt, a Powerplay segítségével ez 15-18 Wattra csökkenthető -- állítja az ATi.

Az NVIDIA az egyelőre még NV17M néven ismert processzorral száll ringbe. A 250 MHz-es chiphez 8 Gbyte/sec sávszélességű memória tartozik. A chip természetesen támogatja az NVIDIA asztali processzoraiból ismert anti-aliasing effektusokat, valamint az NVIDIA PowerMizer technológiát, amely a chip energiafogyasztását hivatott csökkenteni.

Sokan azt hiszik, hogy az NVIDIA azért jelenteti meg az NV17M chipet -- aminek az architektúrája teljesen eltér a GeForce2 Gótól --, mert a tavaly ősszel debütált terméke nem volt sikeres. Bár az NVIDIA a harmadik negyedévben a mobil piacnak csak 8 százalékát birtokolta, ne felejtsük el, hogy ez a vállalat első éve ezen a piacon, és 8 százalékos piaci részesedésével megelőzte többek között az S3-at is.

Egyik vállalat sem hozta még nyilvánosságra új grafikus processzorainak az árát, várhatóan az új, minden eddiginél erősebb termékek nem lesznek olcsók. Természetesen rájuk is az a sors vár, mint a csúcskategóriás asztali grafikus chipekre: egy pár hónapon belül a középkategóriába csúsznak át, és egyre szélesebb vásárlóközönség számára lesznek elérhetők.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról