:

Szerző: Vörös Péter

2001. november 10. 19:02

Latitude C400: igen jól felszerelt, ultrakönnyű laptop a Delltől

[CNET] A Dell jövő héten mutatja be új, ultrakönnyű laptopját, a Latitude C400-et, amelynek súlya mindössze 1,6 kg, miközben a felszereltsége olyan, akár a fejlett 3,6 kg-os notebookoké.

[CNET] A Dell jövő héten mutatja be új, ultrakönnyű laptopját, a Latitude C400-et, amelynek súlya mindössze 1,6 kg, miközben a felszereltsége olyan, akár a fejlett 3,6 kg-os notebookoké.

A Latitude C400 modell a jelenlegi Latitude L400 utódja lesz. Az új laptop 12,1"-os kijelzővel, beépített vezeték nélküli hálózati csatlakozással és legfeljebb 1,2 GHz-es Pentium III-M mobil processzorral kerül forgalomba. Az ultrakönnyű laptopok súlya általában 1,6-1,8 kg között van, ez azonban sokszor olyan kompromisszumos megoldásokat igényel, mint a lassúbb processzorok és a nagyobb gépekénél rövidebb akkumulátor-élettartam.

A C400 ára 2000$ körül lesz, a laptop beépített 802.11b vezeték nélküli hálózati elérést nyújt, vadonatúj a billentyűzet designja, és az egérmozgás irányítását kettős mutató végzi. A C400-hoz használható az L400 dokkoló egysége. A cégnek kellett kötni néhány kompromisszumot is: ahhoz, hogy hűvösen tartsák a Pentium III-M processzort, a Dell hozzáadott egy hőelvezető csövet és egy ventilátort. Ezenkívül a Dell eltávolította a párhuzamos portot, ez pedig azt jelenti, hogy nyomtatásra hálózaton, a dokkoló egységen, vagy az USB porton keresztül van csak lehetőség.

Az ultrakönnyű laptopokban általában kevesebb hely van az akkumulátorok számára, így kisebb akkumulátorokat használnak, ami természetesen alacsonyabb felhasználási időhöz vezet. A Dell szerint a C400 akkumulátor élettartama 3-3,5 óra. A C400 aljára erősíthető opcionális lítium-ionos polimer akkumulátorlemez révén pedig tovább növelhető az akkumulátor élettartam.

Tony Bonadero, a Dell Latitude termékmarketing igazgatója elmondta, hogy a laptopokra általánosan jellemző teljesítményt kívántak elérni az ultrakönnyű kategóriában -- egyszersmind újradefiniálni a kategóriát. A Dell úgy tervezte az új laptopot, hogy azzal teljes méretű notebookokra jellemző feladatokat lehessen elvégezni.

Allen Promisel, az IDC piackutató cég egyik elemzője szerint a lépés több szempontból is sikeres lehet: egyrészt jól kiegészíti a Dell termékkínálatát, másrészt a cég sokkal versenyképesebb lehet a rivális Gateway-jel ill. IBM-mel szemben az ultrakönnyű és mininotebook-piacokon.

Az USA-ban a Dell a vezető notebookgyártó. Az IDC szerint a harmadik negyedévben a Dell kezében volt az USA notebookpiac 25%-a és a globális piac 14%-a.

Természetesen végső soron a laptopok teljesítményének növelése ill. súlyának csökkentése egyértelmű cél lesz a Dell összes Latitude modelljénél.

A Dell tovább folytatja notebook modelljeinek felfrissítését 2002 első felében. Korábban már felújították a Latitude C800-at és a C610-et, most megjelent a C400, ezután a cég fel fogja frissíteni a C500 termékcsaládot. A jövő év első felében megjelenő, olcsóbb C510-ben gyorsabb Celeron processzor lesz.

A cég ezenkívül azt tervezi, hogy 2002 első felében megjelenít egy olyan Latitude 800-as modell, amelyben már az Intel új, mobil Pentium 4-es processzora lesz.

Várhatóan jövőre mutatja be a Dell a Latitude X-et, ez egy mininotebook, amelyben Bonadero szerint lényegében ugyanazok az elemek lesznek, mint az L400-ban -- csak egy kisebb vázban. A mininotebookok olyan laptopok, amelyek általában 1,4 kg-nál könnyebbek.

Az elemzők szerint a kis méret és az igen kis billentyűzet miatt ez a kategória nem túl népszerű Japánon kívül. Bonadero szerint az L400 nagyobb billentyűzetével és 12,1"-os kijelzőjével, gyorsabb (800 MHz-es) processzorral, integrált vezeték nélküli hálózati megoldással és 1,4 kg-os súllyal a Latitude X-nek komoly sikere lehet.

Az IDC-s Promisel szerint azonban egy dologra vigyáznia kell a Dellnek: az emberek nem nagyon szeretnek feladni semmit a teljesítményből -- márpedig egy ilyen könnyű és kis méretű laptopnál az akkumulátor-élettartam és az általános számítási teljesítmény terén feltétlenül kompromisszumokat kell kötni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.