:

Szerző: Bőle György

2000. április 12. 20:21

Nem várható szeptemberig az Intel Solano chipset?

Mint tudjátok egyetlen Intel chipkészlet sem támogatja 100 százalékig a PC133 SDRAM-ot. Bár az Intel i820-as chipset-je kezeli a 133MHz-es memórikat, ez mégsem tökéletes, mert a chipset-et eredetileg Rambus-ra tervezték, és csak kényszerből kellett "updatelni" az architektúrát SDRAM-ra is. Ezt a tényt maga az Intel sem tagadja, mert számos bug ismert az i820 memóriakezelésével kapcsolatban. Helyzetet ki is használta a VIA, mert az Apollo Pro 133A nevű chipset-je pontosan az Intel fejlesztési hátrányát, téves "jövőlátását" (Rambus), illetve az i820 "tökéletlenségét" és csúszását hivatott meglovalni - megjegyzém sikerrel (a VIA pénzügyi eredménye 380 százalékkal nőt tavalyi évben).
A legnagyobb probléma viszont az, hogy a legnépszerűbb és jelenleg legprofitálóbb Intel chipkészletes alaplapokba, a BX-esekbe, belerakhatók ugyan (így-úgy, átalakítók révén) a Coppermine alapú processzorok, de az nem biztosít 100 százalékos kompatiblitást számukra, mert gondjai vannak a PC133 SDRAM-mal (no support) és az AGP4X-szel. Az i820 problémáira és a BX inkompatibilitására válaszul, az Intel belefogott az i815 jelű, Solano nevű chipkészlet fejlesztésébe. Ez a chip már tökéletesen támogatni fogja a PC133 SDRAM-ot, újdonságként az USB 2.0 es az ATA/100 szabványokat, ráadasként pedig egy integrált grafikus vezérlőt is tartalmaz. Kimondatlan dolog, de az Intel ezzel a chipset-tel kivánja kiköszörülni a csorbát, amit az i820 kiadásának késlekedése és az utólag kiderült hibái okoztak.
A probléma ott kezdődik, hogy egyes hírek szerint az Intel nem tudja tartani a Solano harmadik negyedévre tervezett teljes megjelenését. Mindez a RealWorldtech-es Dean Kent szokásos havi frissítésű Industry Update című "tanulmányában" olvasható:

Even though 'volume shipments' are scheduled in June, some motherboard manufacturers have indicated that Intel intends this chipset to initially be available only to OEMs, until September. This means that the DIY market may have to wait until Q4 for availability of motherboards using this chipset.

A fenti sorok szerint a Solano chipset tömeges szállítása és gyártása júniusra van időzítve, viszont az alaplapgyártóktól származó infók szerint az Intel szeptemberig csak az OEM-eknek tudja szállítani. A DIY (pvoros szerint ez a do it yourself lehet, tehát mi mezei userek) piacra, vagyis az OEM-ektől független alaplapgyártóknak csak a negyedik negyedévben tudnak nagy tételben Solano-t szállítani.
Ha ez igaz (csak akkor!), akkor viszont felmerül egy nagyon komoly probléma pluszba: mi lesz a Willamette processzorral a tökéletes alaplapi chipset-ek hiányában? Csúszik? Mivel a Terminal fórumán az olvastam, hogy AMD pártos lap vagyunk, ezért most nem adok plusz pontot az AMD-nek... Pedig nem is lenne szubjektív húzás!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.