Szerző: roberto

2001. november 7. 21:20

Még mindig kernel: Cox behódolt az új VM kód előtt

[eWeek] Az eWeek információi szerint a kernel fejlesztésének két kulcsfigurája, Linus Torvalds és Alan Cox az elmúlt héten megegyeztek a virtuális memóriát kezelő kód kérdésében. Torvalds a 2.4.10-es kerneltől kezdve egy új VM kódot használt, amit egy bizonyos Andrea Arcangeli, a SuSE egyesült államokbeli munkatársa írt. Ugyanakkor Alan Cox a saját karbantartási fájában (ez az ún. ac tree) megtartotta a régebbi VM kódot. Mindez alaposan megosztotta a kernel fejlesztőit, hiszen a két különböző VM motor használata inkompatibilitást okoz olyan fontos alrendszerekben, mint a lemezcache vagy a quota.

Linux[eWeek] Az eWeek információi szerint a kernel fejlesztésének két kulcsfigurája, Linus Torvalds és Alan Cox az elmúlt héten megegyeztek a virtuális memóriát kezelő kód kérdésében. Torvalds a 2.4.10-es kerneltől kezdve egy új VM kódot használt, amit egy bizonyos Andrea Arcangeli, a SuSE egyesült államokbeli munkatársa írt. Ugyanakkor Alan Cox a saját karbantartási fájában (ez az ún. "ac tree") megtartotta a régebbi VM kódot. Mindez alaposan megosztotta a kernel fejlesztőit, hiszen a két különböző VM motor használata inkompatibilitást okoz olyan fontos alrendszerekben, mint a lemezcache vagy a quota.

Cox körülbelül egy hónapig ellenállt annak, hogy befogadja az új VM-et, szerinte Torvaldsnak nem egy stabil kernelfa közepén kellett volna VM-et cserélnie. Viszont az eWeek szerint nemrég elismerte, hogy az új VM megérte a fáradságot, és nem látja már okát a régi VM visszaállításának, hiszen az új kód jobban teljesít.

Torvalds és Cox is kiemelte: a kernel fejlesztésének irányvonalait mindketten hasonlóan képzelik el, jelenleg a legnagyobb nézeteltéréseik a nemsokára beinduló 2.5-ös széria dinamikus eszköznevei körül vannak, a VM-kérdés már a múlté.

Annyit még kénytelen vagyok hozzáfűzni a hírhez, hogy más magyar linuxos oldalakon épp a hír ellenkezőjét olvashatjuk, azt, hogy két különböző VM-mel ellátott kernel lesz a jövőben, ez természetesen nem igaz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról