Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 6. 11:34

A Napster bezárása után is egyre nő a fájlcserélő szolgáltatások népszerűsége

[CNET] A Napster bezáratása után egyre népszerűbbek lettek az alternatív fájlcserélő hálózatok -- derül ki a Webnoize internetes tanácsadó cég felméréséből.

[CNET] A Napster bezáratása után egyre népszerűbbek lettek az "alternatív" fájlcserélő hálózatok -- derül ki a Webnoize internetes tanácsadó cég felméréséből.

A Webnoize tanulmánya szerint a Kazaa, MusicCity és a Grokster hálózatából letöltött fájlok száma a szeptemberi 1,51 milliárdról októberre 1,81 milliárdra növekedett. A három fájlcserélő szolgáltatás ugyan eltérő néven fut, de közös hálózatot használnak.

A felmérésből továbbá kiderül, hogy az egyesített hálózatot használók száma is jelentősen növekedett. Szeptemberben átlagosan még csak 1 millió egyidejű felhasználója volt a három szolgáltatásnak, októberben viszont már 1,3 millió. A Webnoize számításai szerint a Kazaa, MusicCity és a Grokster egyesített hálózatának népszerűsége novemberre megelőzi a Napstert, amelynek fénykorában 1,5 millió egyidejű felhasználója volt.

"A fájlmegosztó szolgáltatások továbbra is rendkívül népszerűek. Bár a Napster bezárása átmenetileg visszavetette a felhasználók gyarapodását, nem telt el túl sok idő az új hálózat beindulásáig. A mostani szolgáltatás pedig sokkal jobb, mint a Napster valaha volt" -- mondta Matt Bailey, a Webnoize elemzője.

Bailey szerint a Napster bírósági pere rendkívüli hatással volt a felhasználók számának növekedésére, ugyanis sokan az újságokból értesültek arról, hogy létezik a hálózat. Októberben az amerikai lemezkiadók szövetsége és filmkiadók érdekvédelmi szervezete is beperelte a Kazaa, Grokster és MusicCity hálózatokat üzemeltető cégeket. Az elemzők szerint ez a per is jelentősen növeli majd a hálózatot használók számát.

A tanulmány szerint június óta 480 százalékkal növekedett az "alternatív" fájlcserélő szolgáltatások népszerűsége. Ez egyfelől annak köszönhető, hogy a hálózatok a figyelem középpontjába kerültek, másrészt pedig a fejlettebb technológiának köszönhetően az új szolgáltatások már nem csak zenék, hanem képek, videók és programfájlok cseréjét is lehetővé teszik.

A második generációs fájlcserélő szolgáltatások technológiailag is fejlettebbek a Napsternél. A FastTrack által kifejlesztett és a Kazaa, MusicCity és Grokster által egyaránt hasznlát szoftver gyorsabb letöltést tesz lehetővé, ugyanis segítségével egy állományt akár egyszerre több darabban több forrásból is el lehet érni.

A folyamatban levő jogi eljárás ellenére a MusiCity magabiztos és bízik a jövőben. A vállalat elsősorban hirdetésekből szerzi a bevételét: a hálózat használói naponta 150 millió reklámcsíkot néznek meg. A cég további bevételi forrásokat keres, hamarosan megjelenik a program egy fizetős, de reklámmentes változata.

A Napster várhatóan 2002-ben indítja be megújult szolgáltatását, az immáron teljesen legális, előfizetéses internetes zeneszolgáltatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról