Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 6. 04:44

Videotelefonálás kamkorderen keresztül

Ki ne szeretné, hogy ne csak hallja, hanem

Ki ne szeretné, hogy ne csak hallja, hanem lássa is távoli barátait telefonon keresztül? A Panasonic új DV@Talk PC szoftvere minden különösebb nehézség nélkül megoldja ezt a feladatot. Amennyiben a szoftver a beszélgető partnerek számítógépein telepítve van, már csak egy-egy digitális kamkordert kell kapcsolni mindkét géphez, és a szemtől szembeni beszélgetés máris megkezdődhet az interneten keresztül. Videoklipek, állóképek, szövegek és grafikák is átküldhetők a rendszeren.

Mindkét beszélgető fél képe megjelenik a képernyő egy-egy egymás melletti ablakában. Amennyiben a képet videomagnóra rögzítették vagy pedig SD memóriakártyáról jön, a szoftver segítségével elküldhető a partnernek. A vakáción készülő filmek vagy a legfrissebb családi ünnepségek képei szintén gyorsan továbbíthatóak a barátoknak vagy ismerősöknek. A beszélgetés alatt, annak zavarása nélkül, szövegek vagy egyéb fájlok ugyancsak elküldhetők. Ez a megoldás különösen előnyös az utazók számára, akik az általában egyébként is náluk lévő kamkorderüket egyszerűen hozzá kapcsolhatják a notebookhoz -- például a Panasonic Toughbookhoz --, és máris beszélhetnek otthon maradt családtagjaikkal vagy barátaikkal telefonos modem segítségével vagy GSM hálózaton keresztül.

Egy vázlat bemutatása gyakran hasznos lehet egy magyarázat vagy ismertetés során: a Whiteboard funkció segítségével a beszélgető partnerek könnyedén rajzolhatnak vagy írhatnak ugyanabba az ablakba. Az írott üzenetek a chat funkció révén a beszélgetéssel egy időben azonnal kölcsönösen elküldhetők. Az illusztrációs képek és mulatságos rajzok még érdekesebbé teszik a beszélgetést.

A program azonnal üzembe helyezhető minden különösebb beállítás nélkül. A szemléletes kezelői felületnek köszönhetően a használat nagyon egyszerű. A hangerő szabályozása és a kép zoomolása egér segítségével végezhető el. A videomagnón vagy memóriakártyán rögzített anyagok (videó vagy állóképek) esetében ugyancsak a számítógép vezérli a gyors előre- illetve vissza tekercselést és a lejátszást.

Ezek a funkciók interneten keresztül is működtethetők így vezérelve a partner kamkorderét. Különösen előnyös, hogy a DV@Talk szoftvert két példányban szállítják, a Master CD ROM-ot az egyik félnek, míg egy másolatot a beszélgető partnernek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról