:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 5. 16:59

A harmadik negyedévben is a Palm volt a legnagyobb kéziszámítógép-gyártó; a három hónap nagy vesztese a Compaq

Bár a Microsoft Windows for Pocket PC 2002 operációs rendszerébe épített új funkciók valószínűleg egyre több vállalatot győznek meg a kéziszámítógépek beszerzésének szükségességéről, a szoftver megjelenését megelőző várakozás erősen rányomta a bélyegét a harmadik negyedéves PDA-eladásokra.

Bár a Microsoft Windows for Pocket PC 2002 operációs rendszerébe épített új funkciók valószínűleg egyre több vállalatot győznek meg a kéziszámítógépek beszerzésének szükségességéről, a szoftver megjelenését megelőző várakozás erősen rányomta a bélyegét a harmadik negyedéves PDA-eladásokra.

A Gartner Dataquest felmérése szerint június és szeptember között világszerte 2,54 millió kéziszámítógépet adtak el, 9,5 százalékkal kevesebbet, mint a második negyedévben.

"A Microsoft Pocket PC 2002 októberi megjelenéséről már hónapokkal korábban értesülhettek azok, akik figyelemmel kísérik a kéziszámítógépekkel kapcsolatos híreket. Ezért a Pocket PC alapú termékek eladásai a harmadik negyedévben rendkívüli módon visszaestek" -- magyarázta a helyzetet Todd Kort, a Dataquest elemzője.

A Microsoft platformjával szimpatizáló vásárlók jelentős többsége elhalasztotta a vásárlást, hogy már az új operációs rendszerrel szerelt kéziszámítógépet választhassa. A várakozási hullám nagy vesztese a Compaq volt, akinek a piaci részesedése 16 százalékról 7.3 százalékra csökkent.

A Compaq már hónapokkal az új operációs rendszer megjelenése előtt bejelentette, hogy az iPAQ kéziszámítógépek operációs rendszere frissíthető lesz Pocket PC 2002-re. Azonban a vásárlók mégis inkább kivárásra utaztak.

A Compaq az iPAQ kéziszámítógépek megjelenése óta igyekezett felzárkózni a rendkívüli kereslethez, ami júniusra végül sikerült is. Azonban az új operációs rendszer hírére a kereslet hirtelen csökkenni kezdett.

GyártóEladott gépekPiaci részesedés
Palm754 00029,7 %
Handspring352 00013,9 %
Compaq185 0007,3 %
Casio143 0005,6 %
Hewlett-Packard135 0005,3 %
Minren130 0005,1 %
Egyéb838 00033,1 %
Összesen2 538 000100 %

A világ első számú kéziszámítógép-gyártója továbbra is a Palm, annak ellenére, hogy piaci részesedése ismét csökkent egy pár százalékot. A második számú gyártó az amerikai Handspring.

Ami az operációs rendszereket illeti, a Palm OS piaci részesedése immáron csak 52 százalék. A Windows CE alapú rendszerek a piac 18 százalékát szerezték meg. Érdekesség, hogy az egyes gyártók saját operációs rendszerei közel 25 százalékos részt szereztek a piacon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.