Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 29. 14:53

Elemzők szerint a magas ár ellenére is sikeres lesz az Apple MP3-lejátszója, az iPod

[CNET] Amikor az Apple a múlt héten bejelentette iPod névre keresztelt hordozható MP3-lejátszóját, a vállalat elnöke Steve Jobs úgy nyilatkozott, hogy a termék a karácsonyi bevásárlószezon egyik slágere lehet. Természetesen óriási az érdeklődés az iPod körül, de ez nem feltétlen nyilvánul majd meg az eladási számokban.

[CNET] Amikor az Apple a múlt héten bejelentette iPod névre keresztelt hordozható MP3-lejátszóját, a vállalat elnöke Steve Jobs úgy nyilatkozott, hogy a termék a karácsonyi bevásárlószezon egyik slágere lehet. Természetesen óriási az érdeklődés az iPod körül, de ez nem feltétlen nyilvánul majd meg az eladási számokban.

Az Apple iPod 5 GByte kapacitású merevlemezén akár 1000 darab, 160 kbit/s bitrátával kódolt MP3 formátumú zene is tárolható. A készüléket egy beépített lítium-polimer akkumulátor működteti, amely 10 óra folyamatos használatot tesz lehetővé. Az iPod 32 MByte memóriát tartalmaz, ami egyfelől 20 perces (!) rázkódásvédelmet biztosít, másrészt megnöveli az akkumulátor élettartamát, ugyanis a merevlemeznek nem szükséges állandóan pörögnie.

Az iPod nem csak audiolejátszóként, hanem hordozható merevlemezként is használható, a merevlemezen levő szabad területet bármilyen formátumú állományokkal feltölthetjük.

A digitális audiolejátszó fontos terméke az Apple-nek. Ez a vállalat első szórakoztatóelektronikai terméke és az Apple azt várja tőle, hogy elősegítse az asztali gépek eladásainak növekedését is. Azonban nagy kérdés, hogy az iPod kereskedelmileg is sikeres lesz-e -- lásd iMac -- , vagy eltűnik a süllyesztőben, mint a PowerMac G4 Cube.

Az iPod az Apple online boltján kívül kapható lesz a vállalat mintaboltjaiban és számos kereskedésben is. A kereskedők szerint a vásárlók már nagyon várják a terméket, de sokan aggodalmukat fejezték ki a 399 dolláros ár miatt.

Az Apple szóvivője elmondta, hogy már előrendelhető az iPod, de azt nem árulta el, mekkora az érdeklődés. A szóvivő azt is titokban tartotta, hány készüléket tervez gyártani az Apple. A Micro Warehouse üzletlánc értékesítési menedzsere elmondta, hogy a vártnál nagyobb az érdeklődés az iPod iránt.

Az Apple termékekért rajongók várhatóan megveszik majd az iPod-ot, a nagy kérdés az, hogy a vállalat tud-e új vevőket toborozni. Bár az iPod kétségtelenül kitűnő termék, jelentősen drágább a konkurenseinél és csak Mac OS operációs rendszert futtató számítógépekkel használható -- noha Steve Jobs nem zárta ki, hogy a jövőben megjelenjen egy Windows-alapú PC-kkel kompatibilis verzió.

Elemzők szerint a magas ár ellenére sikeres lesz az iPod, főként azért, mert nagyon mutatós, a szolgáltatásai a konkurencia fölé helyezik és az Apple marketingje is igen erős. A Goldman Sachs értékelése szerint a magas ár és a kompatibilitási korlátok ellenére az iPod vonzóbb lesz az átlagfelhasználók számára, mint a konkurens termékek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról