:

Szerző: Vörös Péter

2001. október 29. 09:14

Az Ericsson a vártnál nagyobb veszteséggel zárta a harmadik negyedévet, előreláthatóan a következő év sem sikerül túl jól

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] Az Ericsson pénteken tette közzé harmadik negyedéves eredményeit, a cég adózás előtti vesztesége 548,7 millió $ volt, szemben az elemzők által várt kb. 425,5 millió $-ral. A cég negyedéves forgalma 5,16 milliárd $ volt, ez szintén gyengébb volt az elemzők által előrejelzett 5,6 milliárd $-nál.

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] Az Ericsson pénteken tette közzé harmadik negyedéves eredményeit, a cég adózás előtti vesztesége 548,7 millió $ volt, szemben az elemzők által várt kb. 425,5 millió $-ral. A cég negyedéves forgalma 5,16 milliárd $ volt, ez szintén gyengébb volt az elemzők által előrejelzett 5,6 milliárd $-nál.

Kurt Hellström, a cég elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a telekommunikációs rendszerek keresletének lassulása folytatódott a harmadik negyedévben is. Hellström a 2002-es évvel kapcsolatban is pesszimistább volt az olyan vetélytársaknál, mint a Nokia vagy a Nortel Networks. "Jövőre a cég forgalma 0-10%-kal fog csökkenni" -- jelentette ki Hellström. Ez sokkal pesszimistább előrejelzés, mint a cég szeptember eleji becslése, amelyben 2002-re némi növekedést jelzett előre a cég a hálózati rendszerek piacán.

A jövőre várt 0-10% forgalomcsökkenéssel együtt a cég azt tervezi, hogy az év egészében 5%-nál nagyobb lesz az üzemi haszonrés, még akkor is ha 10%-kal csökken a forgalom. A múlt héten a Nokia közölte, hogy a hálózati rendszerek piacán 2002 második feléig gyenge lesz a kereslet, a Nokia szerint a negyedik negyedévben a hálózati rendszerek eladásai 20%-kal fognak csökkenni.

Az Ericsson közölte, hogy a hálózati rendszerek forgalma a negyedik negyedévben 10%-kal fog visszaesni az előző év hasonló időszakához képest. Az Ericsson a következő fejleményekre számít: a piac csökkenése a jövő év jelentősen érezhető lesz, jelentős nettó előfizetőszám-növekedés várható, és tovább nő az előfizetőnkénti felhasználás, a GPRS-forgalom folyamatosan nőni fog a következő 1-1,5 évben, 2002-ben nő az installált 3G rendszerek aránya. A piaci várakozásokkal szemben a cég üzemi haszonréssel értékesítette hálózati rendszereit -- az elemzők arra számítottak, hogy hosszú évek után először veszteséges lesz a divízió.

A cég cash flowja is pozitív volt, ez talán megnyugtatja a kedélyeket azzal kapcsolatban, hogy a cégnek esetleg új részvényeket kell kibocsátania. A pozitív cash flow a cég legfőbb célkitűzéseinek egyike az idei évben, és a menedzsment jutalma függ ennek sikerétől.

Lars Ramqvist, a cég igazgatótanácsának elnöke, akit sokat kritizáltak az Ericsson jelenlegi nehézségei miatt, le fog mondani a cég következő, 2002. márciusi közgyűlésén. Az Ericsson szerint Ramqvist utódja várhatóan Michael Treschow, az Electrolux elnök-vezérigazgatója lesz. Treschow közismert kemény, költségközpontú vezetési stílusáról (beceneve "Mike, a Kés") -- a részvényesek valószínűleg örömmel látják majd a cég igazgatótanácsának élén. Hellströmöt még Ramqvist nevezte ki a cég élére, az ő helyét egyelőre nem fogja érinteni az igazgatótanácsának élén bekövetkező változás -- ezt Treschow is megerősítette.

A cég azt is közölte, hogy a harmadik negyedévben sikerült valamelyest csökkenteni a mobiltelefongyártó egység veszteségeit. Ez a divízió október 1-ével egyesül a Sony mobiltelefon részlegével. Az Ericsson mobiltelefon divíziója a tavaly második negyedév óta veszteséges, a részleg negyedéves forgalma 785 millió $ volt, szemben az elemzők által várt 756,5 millió $-ral, az üzemi veszteség 398 millió $-ra csökkent a második negyedéves 435 millió $-ral szemben. A cég közölte, hogy a globális mobiltelefonpiac az idén 400 millió készülék lesz, júliusban a cég még azt várta, hogy ez a szám 400-440 millió között lesz.

Az Ericsson előrejelzése szerint a negyedik negyedévben a cég forgalma 5,2 milliárd $ lesz, leszámítva a mobiltelefon divíziót, amely egyesül a Sony mobiltelefon egységével.

A cég már korábban közzétette hatékonysági programját, amelynek célja az, hogy újra nyereséges legyen a vállalat -- nem meglepő módon ez jelentős elbocsátásokkal fog együtt járni: a cég a program végéig összesen 22 ezer fős (az Ericsson alkalmazottainak 1/5-ét érintő) létszámcsökkentésre készül. A cég közölte, hogy a terv a vártnál jobban halad és az éves megtakarítások nagysága immár 662 millió $, szemben a korábban tervezett 520 millió $-ral.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.