:

Szerző: Vörös Péter

2001. október 29. 10:42

A TSMC a vártnál jobb eredményekkel zárta harmadik negyedévet

[CNET, EB News, Reuters, Wall Street Journal] A világ legnagyobb kizárólag félvezetőgyártással foglalkozó cége, a tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) pénteken közzétette harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit, amelyek az elemzők várakozásainál jobbak voltak.

[CNET, EB News, Reuters, Wall Street Journal] A világ legnagyobb kizárólag félvezetőgyártással foglalkozó cége, a tajvani Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) pénteken közzétette harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit, amelyek az elemzők várakozásainál jobbak voltak.

A félvezetőgyártó negyedéves nettó nyeresége 35,8 millió $ (részvényenként 0,06 tajvani dollár volt), szemben a Reuters által megkérdezett öt elemző által várt 0,04 tajvani dollárral; a működési nyereség 56,1 millió $ volt. Bár ez is igen jelentős csökkenés az előző év hasonló időszakához képest, amikor részvényenként 1,77 tajvani dollár volt a nyeresége, mégis emelkedés a második negyedéves részvényenként 0,01 tajvani dolláros nyereséghez képest. A forgalom 779,8 millió $-ra esett vissza a tavalyi 1,375 milliárd $-os forgalomhoz képest, de a második negyedévben elért 761,43 millió $-hoz viszonyítva mégis növekedés volt.

Morris Chang, a TSMC elnöke elmondta, hogy a negyedik negyedévben a nettó nyereség megkétszereződik a harmadik negyedévhez képest. Az erősen ciklikus félvezető szektor emberemlékezet óta az egyik legnehezebb időszakon megy keresztül, az elemzők mégis számítottak arra, hogy a negyedik negyedévben további javulást fog elérni a cég, mivel az év végi időszakban mindig jelentősen megnő az elektronikai ipar kereslete.

Chang véleménye szerint azonban a jövő év elején is tartani fog a növekedés -- az elemzők várakozásaival ellentétben, akik szerint az az időszak a szektor hagyományosan leglassúbb periódusa. Chang befektetőknek elmondta, hogy egyelőre úgy tűnik, nincs oka a cégnek arra, hogy úgy véljék, 2002 első negyedéve rosszabbul sikerülne 2001 negyedik negyedévnél.

A TSMC legnagyobb piacát, az USA-t ugyan érzékenyen érintik a szeptember 11-i események következményei (többek között gyengült a fogyasztói bizalom), Chang mégis úgy véli, hogy 2002. jobban fog sikerülni az idei évnél. "Úgy vélem, hogy fel kell készülnünk arra, hogy 2002. nem lesz túl jó év, mindazonáltal úgy látom, hogy a jövő év jobb lesz, mint az idei év" -- mondta Chang.

Ezzel együtt a TSMC jelentősen csökkenteni fogja kapacitásbővítési ütemét. Chang szerint 2002-ben a beruházási kiadások jelentősen alacsonyabbak lesznek a 2001-re tervezett 2,2 milliárd $-nál.

A negyedik negyedévvel kapcsolatban Chang a következőket mondta:

  • a forgalom 15%-kal magasabb lesz, mint a harmadik negyedévben;
  • a kapacitáskihasználtság a harmadik negyedéves 41%-os mélypontról pár százalékkal növekedni fog;
  • a működési nyeresége a harmadik negyedéves 56,1 millió $-ról több mint kétszeresére, a nettó nyereség a harmadik negyedéves 35,8 millió $-ról szintén több mint kétszeresére fog nőni.

A TSMC harmadik negyedéves forgalmának 15%-át adta a 0,15 mikronos csíkszélességű technológia (az előző negyedévben ez az arány mindössze 4% volt). A 0,18 mikronos csíkszélességű technológia adta a forgalom 24%-át (szemben az előző negyedéves 22%-os szinttel).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.