:

Szerző: Vörös Péter

2001. október 27. 17:29

Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója örül a Windows XP körüli fanfárnak, de a jövőt illetően óvatos

[Reuters, Yahoo Finance] Craig Barrett, az Intel látszólag hidegvérű elnök-vezérigazgatója úgy véli, hogy bár a PC-iparnak feltétlenül jót fog tenni a Windows XP megjelenése körüli fanfár, a technológiai szektor fellendüléséhez egyetlen szoftver megjelenése nem lesz elegendő. Barrett egy, a Reutersnek adott interjúban elmondta, hogy sokkal fontosabb tényezők az éppen aktuális terrortámadások és a fogyasztói bizalom alakulása -- mindenesetre a távolabbi jövő megjóslására valószínűleg senki nem vállalkozhat.

Míg a PC-gyártók vezetői és az elemzők a Windows XP vezette technológiai fordulat lehetőségeit idézik fel, az Intel egyelőre saját magával van elfoglalva: a cég nemrég jelentette be szórakoztatóelektronikai termékeket és játékokat gyártó "Connected Products" üzletágának bezárást és processzorgyárainak felújítását. A nehéz gazdasági körülmények között a cég igyekszik alaptevékenységére összpontosítani. Az utóbbi két negyedévben az Intel piaci részesedést nyert riválisaival szemben, de ezzel együtt is azt jósolják, hogy a jelenlegi negyedévben a forgalom szinten marad.

Domináns helyzete ellenére az Intelnek jelentős versenyt jelent az új AMD Athlon XP processzorok megjelenése. Amint az ismert, ennél a termékcsaládnál az AMD nem adja meg a tényleges órajelet, hanem az összevethető teljesítményű Pentium 4 órajelét és egy + jelet adják meg ehelyett. Barrett ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: "Az órajel a fogyasztók által könnyen felismerhető, hagyományosan használt mérőszám. Az AMD maga is ennek a fontosságát hangsúlyozta akkor, amikor e téren versenyben volt az Intellel. Most, hogy már nincsenek pariban velünk e téren, hirtelen kevésbé fontos ez a mérőszám."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.