Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 26. 15:12

Az International Business School a HP és a Microsoft mellett döntött

[Microsoft] Az International Business School, Magyarország egyik legrégebbi, idén 10 éves magántulajdonban működő üzleti főiskolája a Hewlett-Packard és a Microsoft megoldásait választotta informatikai rendszere korszerűsítésére. A HP legújabb hardvereszközeit szállította, a Microsoft a közelmúltban bejelentett Campus Agreement keretében legkorszerűbb szoftvermegoldásaival támogatja a főiskola hallgatói és oktatói munkáját.

[Microsoft] Az International Business School, Magyarország egyik legrégebbi, idén 10 éves magántulajdonban működő üzleti főiskolája a Hewlett-Packard és a Microsoft megoldásait választotta informatikai rendszere korszerűsítésére. A HP legújabb hardvereszközeit szállította, a Microsoft a közelmúltban bejelentett Campus Agreement keretében legkorszerűbb szoftvermegoldásaival támogatja a főiskola hallgatói és oktatói munkáját.

"Az informatika, a számítógépek ma már nélkülözhetetlenek az üzleti életben, így rendkívül fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink ismerjék és használják a technológia legújabb vívmányait," -- mondta Dr. Tamás István, az IBS főigazgatója. "Tapasztalataink szerint a multinacionális vállalatoknál az IBS-hallgatók tudását sokszor csak az informatikai részleg szakembereinek tudása múlja felül."

Az International Business School hallgatói az első négy szemeszterben heti három-három órában ismerkednek az informatika elméletével és gyakorlatával. A negyedik szemeszterben, illetve a befejező év során olyan haladó szintű opciós tárgyakat is felvehetnek, mint az önálló rendszerfejlesztési projekt vagy az elektronikus kereskedelem. A főiskola informatika-képzési filozófiájából következően a nyár folyamán jelentős, közel 100 millió forint értékű számítástechnikai fejlesztési programot fejezett be. Az IBS informatikai rendszerét a legújabb Hewlett­Packard megoldásokkal egészítette ki.

"Nagyon örülünk, hogy technológiánkkal továbbra is hozzájárulhatunk a gazdasági szakemberek számos eljövendő generációjának képzéshez" -- nyilatkozta Czinege László, a Hewlett-Packard Magyarország marketingigazgatója. "Az International Business School informatikusai, hallgatói, és közvetve a tanári kar is évek óta használja a HP megoldásait – és a minőséget könnyű megszeretni. Örömmel üdvözöljük a főiskolát is számos visszatérő megrendelőnk között."

A hardverfejlesztés lehetővé tette, hogy valamennyi számítógépen bevezessék a Windows 2000 operációs rendszer és az Office 2000 programcsomag használatát, illetve lehetővé vált az e-learning alkalmazások bevezetése.

"A Microsoft Magyarország továbbra is elkötelezett a hazai felsőoktatás iránt" -- mondta Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója az IBS számítástechnikai infrastruktúrájának átadása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. "Külön öröm számunkra, hogy Magyarország egyik legmagasabb színvonalú gazdasági képzést nyújtó felsőoktatási intézményében, a jövő üzleti döntéshozóinak oktatására és valamennyi –- az intézményben dolgozó -- oktató számára a Microsoft legkorszerűbb szoftvereit választották."

A Microsoft az egy hónappal ezelőtt, Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter és Jean-Philippe Courtois, a Microsoft európai elnöke által aláírt szándéknyilatkozat értelmében Microsoft Windows 2000 Professional és Server, illetve Exchange 2000 Server, Microsoft SQL Server 2000, Internet Security and Acceleration (ISA) Server 2000, Systems Manager Server 2.0 és Microsoft Host Integration Server 2000 .NET-szervermegoldásokkal támogatja az IBS működését. Külön említést érdemel a Windows 2000 címtárszolgáltatása, az Active Directory mintegy ezer munkaállomáson történő felhasználása.

A HP és az oktatási intézmény kapcsolata több éves múltra tekint vissza: a vállalat 1997-ben egy teljesen felszerelt számítástechnikai labort, illetve több szervert és számos nyomtatót adományozott az IBS-nek. A főiskola folyamatos fejlesztéseinek legújabb lépésében összesen 167 db HP Vectra VL400 típusú számítógépet vásárolt. E számítógépek a legújabb hardverelemeket tartalmazzák, és a következő néhány évben elősegítik a hallgatók gyorsabb és élvezetesebb munkavégzését. Az iskola öt géptermében 24-24 HP Vectra VL 400 áll a hallgatók rendelkezésére. A gépeket Pentium III 933MHz processzorral, 256MB SDRAM memóriával, 48-szoros sebességű CD­ROM meghajtóval, 20GB nagyságú merevlemezzel, és 15" monitorral szállították. Mindegyik teremben található egy ugyanilyen, tanári számítógép, melyhez a hatékonyabb oktatás elérése érdekében kivetítő kapcsolódik.

A lecserélt számítógépek az IBS új, a hallgatók és a főiskolába ellátogató középiskolások igényeit kielégíteni hivatott ingyenes Internet-kávézójában szolgálnak tovább.

A beruházáshoz kapcsolódott jelentős mértékű nyomtató vásárlás is. Valamennyi gépteremben egy-egy nagyteljesítményű HP LaserJet nyomtatót is működésbe állítottak. A LaserJet 4100 DTN típust A/4-es, míg a HP LaserJet 5000 DTN-t akár A/3-as oldalak nyomtatására is felhasználhatják. Az egyik gépteremben megtalálható egy új HP Color LaserJet 4550 DN színes lézernyomtató is, mely elsősorban a hallgatók nyomdai kivitelű írásos anyagainak elkészítéséhez nyújt értékes segítséget.

Az iskola a PC és nyomtatási megoldásokon kívül komoly hangsúlyt fektetett a kiegészítők beszerzésére is, így vásárolt két HP ScanJet 4300C típusú szkennert, három nagyteljesítményű HP CD-Writer CD-író berendezést, illetve egy DVD-ROM olvasót.

A beruházás részeként jelentős hálózati fejlesztés is történt. A főiskola három új HP NetServer LH3000 típusú szerverrel egészítette ki kiszolgálóparkját, illetve gigabit Ethernet gerinchálózatot állított üzembe, s a kisebb teljesítményű aktív hálózati elemeket lecserélték HP ProCurve 2524, illetve HP 4000 switchekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról