Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 24. 12:16

7,5 milliárd dolláros forgalom és 120 millió dolláros nettó veszteség a Compaq harmadik negyedévében

[Mmd] A Compaq Computer Corporation, a

[Mmd] A Compaq Computer Corporation, a világ egyik vezető informatikai megoldás szállítója és szolgáltatója ma nyilvánosságra hozta a 2001-es pénzügyi éve szeptember 30-ával végződő harmadik negyedévének pénzügyi eredményeit. A jelentés szerint a negyedév bevételi eredménye 7,5 milliárd dollárt tett ki, mely mintegy 33 %-kal kevesebb a tavalyi év hasonló időszakában regisztrálttól. A működés nettó vesztesége 120 millió dollár, vagyis részvényenként 0,07 dollárcent volt.

"A harmadik negyedév történetünk és egyben az iparág történetének legnagyobb kihívásokkal tarkított időszaka volt." -- értékelte az eredményeket Michael Capellas, a Compaq Computer Corporation elnök-vezérigazgatója. "Világméretekben folytatódott az informatika iránti igény csökkenése, míg a szeptemberi események előre nem kalkulálható mértékű logisztikai kihívás elé állítottak bennünket. Ennek ellenére számtalan pozitív jelet tapasztaltunk Global Services elnevezésű szolgáltatási üzletágunknál csakúgy, mint az adott körülmények között megfelelően teljesítő nagyvállalati technológiákkal foglalkozó (Enterprise Technology) egységünknél."

A vállalat további előrelépésről tett tanúbizonyságot a költségek ellenőrzés alatt tartása terén, valamint a különféle piaci stratégiák, kezdeményezések vonatkozásában. A negyedév során sikerült a raktárkészlet összértékét 600 millió dollárral csökkenteni, a működési költségeket pedig újabb 100 millió dollárral lefaragni, és részben ennek is köszönhető, hogy a vállalat immár az egymást követő hatodik negyedévben tudott effektív cash-t termelni működése során. A cég folytatta és tovább szélesítette Computing on Demand (számítástechnika igény szerint) programját, melynek részeként bejelentette az Access on Demand, vagyis igény szerinti hozzáférés biztosítását jelentő kezdeményezését, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók csak a részükre szükséges számítástechnikai szolgáltatásokért és eszközökért fizessenek.

A harmadik negyedév bruttó árrése 19,9 százalékot tett ki a bevételre vetítve, amely mintegy 1,6 pontos csökkenést jelent az előző, és 4,1 % visszalépést az elmúlt év megegyező negyedévéhez képest. Ennek legfőbb oka a szűkülő kereslet okozta agresszív árverseny kibontakozása volt. A negyedév működési költségei mintegy 1,6 milliárd dollárra rúgtak, amely 289 millió dolláros csökkentést jelent az egy évvel ezelőtti szinthez képest, igazolva a következetes költségcsökkentések és átalakítások helyességét.

Az elmúlt év hasonló időszakában a Compaq 11,2 milliárd dollár árbevételt jelentett, 557 millió dollár nettó eredménnyel, amely részvényenként 0,31 dollárcentet jelentett. A Compaq befektetési portfoliójából származó 25 millió dollár adózott eredménnyel kiigazítva ez 0,3 dollárcentes nyereséget jelentett.

"Nem várunk drámai változásokat úgy 2002 első feléig a vállalati informatikai költések terén. A jelenlegi pénzügyi év most futó, negyedik negyedévére bevételi várakozásaink 7,6 és 7,8 milliárd dollár között mozognak, mintegy 0,03 dollárcentes részvényenkénti veszteség mellett." -- adott előre tekintést Capellas.

A Global Services elnevezésű szolgáltatások üzletág bevétele 1,9 milliárd dollárt tett ki, amely 2 százalékos növekedést mutat a tavalyi évhez képest, ami a leányvállalatok helyi valutáinak árfolyamváltozásait is figyelembe véve 5 %-os eredményt jelent. Az üzletág üzemi eredménye 15 %-kal 284 millió dollárra nőtt. Összességében a szolgáltatások üzletág részesedése a vállalat összbevételéből immár 25 százalék a tavaly ilyenkor mért 23 százalékkal szemben.

A nagyvállalati számítástechnika üzletág (Enterprise Computing Group) 2,4 milliárd dolláros bevétel mellett 104 millió dolláros veszteséggel zárt, melynek legfőbb oka a telekommunikációs és pénzügyi szektorokban tapasztalt keresletcsökkenés, a különösen az alsó árkategóriájú szerverek terén jelentkező agresszív árverseny. A nagyvállalati számítástechnika üzletághoz tartozik az iparági szabvány (Intel) szerverek, a nagyteljesítményű (business critical) szerverek és a tárolóeszközök (storage). Az üzletág részesedése 32 százalék volt a teljes bevételből.

"Az igen kemény piaci körülmények ellenére úgy számoljuk, hogy az Intel szerverek és a storage eszközök terén a vállalat növelte piaci részesedését az elmúlt időszakhoz képest" - kommentálta az üzletág eredményeit Capellas.

A személyi számítógépek és kézi eszközök értékesítésével foglalkozó Access Business Group 42 százalékos bevétel csökkenést jelentett, így a negyedév forgalma 3,3 milliárd dollárt tett ki. Az üzletág folytatta üzleti modellje újraalakítását, melynek része volt többek között az elosztási láncban lévő raktárkészletek értékének 400 millió dollárral való csökkentése, a készletek forgási sebességének növelése, valamint új formatervezésű, innovatív és nagyobb árrésű termékek bevezetése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról