:

Szerző: Vörös Péter

2001. október 22. 08:20

A harmadik negyedévben csökkent a PC-kereslet mind az USA-ban, mind az egész világon -- egyedül a Dellnek megy jól...

[EB News, Wall Street Journal] Az amerikai PC-kereslet tovább csökkent a harmadik negyedévben, ezzel együtt a globális PC-kereslet is visszaesett ebben az időszakban, és a legtöbb vezető PC-gyártó eladásai kétszámjegyű ütemben csökkentek -- ez derül ki két ismert piackutató cég legfrissebb felméréseiből.

[EB News, Wall Street Journal] Az amerikai PC-kereslet tovább csökkent a harmadik negyedévben, ezzel együtt a globális PC-kereslet is visszaesett ebben az időszakban, és a legtöbb vezető PC-gyártó eladásai kétszámjegyű ütemben csökkentek -- ez derül ki két ismert piackutató cég legfrissebb felméréseiből.

A Gartner Dataquest és az International Data Corp. (IDC) egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy az egész évben gyengélkedő PC-kereslet az eddigi legalacsonyabb szintre esett vissza: a Dataquest szerint a harmadik negyedévben az USA PC-eladások 18,7%-kal, a globális PC-forgalom pedig 11,6%-kal 30,7 millió darabra csökkent. Az IDC eredményei még pesszimistábbak, ők 21%-os amerikai és 13,7%-os globális PC-eladás csökkenést regisztráltak. A két cég közötti eredmény eltérése a felhasznált módszertan különbözőségéből fakad.

A piacon jelentős a PC alkatrészek túlkínálata, aminek két fontos következménye van: 1. a leghatékonyabb beszállítói láncolattal rendelkező cégek jelentős előnyben vannak a többi céggel szemben (ld. Dell); 2. újra megnő a "noname" PC-k forgalma. A túlkínálati helyzet várhatóan legalább 2002 végéig el fog tartani.

Charles Smulders, a Dataquest egyik elemzője szerint az eredmények azt mutatják, hogy vállalati és otthoni PC-piacok telítettsége (amely már eddig is jelentősen befolyásolta e piacokat az USA-ban) most kiegészült a globális gazdasági nehézségekkel -- az eredmény a PC-forgalom valaha látott legerősebb %-os visszaesése.

Úgy tűnik, hogy a visszaesés egyedül a piacvezető Dell Computert nem érinti: a cég forgalma az USA-ban 5,9%-kal, a globális PC-piacon pedig 9,3%-kal nőtt az IDC felmérése szerint. A Dell amerikai piaci részesedése 26,4%-ra nőtt az IDC szerint, ez több, mint kétszerese a legközelebbi vetélytárs részesedésének.

Az USA PC-piac második helyezettje a Compaq Computer lett, a Dell által eladott PC-k számának kevesebb, mint a felével -- az IDC szerint ez közel 51%-os visszaesést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A Compaq (amely nemrég állapodott meg a Hewlett-Packarddal a két cég egyesülésével kapcsolatban) piaci részesedése a globális PC-piacon 11% volt a harmadik negyedévben.

A többi PC-gyártó forgalma csökkent a harmadik negyedévben: a harmadik helyen végzett IBM, amelynek globális forgalma 18%-kal esett vissza; a negyedik helyezett Hewlett-Packard, amelynek globális eladási 25,5%-kal csökkentek; és az ötödik helyezett Fujitsu Siemens Computers, amelynek globális forgalma 16,2%-kal esett vissza az IDC adatai szerint.

A Dataquest adatai azt mutatják, hogy a Hewlett-Packard és a Compaq által létrehozandó új cég a világ legnagyobb PC-gyártója lenne a globális PC-forgalom (16,8%) alapján.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.