:

Szerző: Vörös Péter

2001. október 20. 23:50

Változtatható sávszélesség a SCREAM megoldással az Euronettől

James Bond film az interneten át? Szórakozásnak talán még drága, de az üzleti életben mindenképp van létjogosultsága a nagyobb sávszélességet igénylő szolgáltatásoknak. Gondoljunk csak az utazások visszafogása révén népszerűbbé váló videokonferenciákra, vagy a távtanulás terjedésére. A jövőben nem kell folyamatosan nagy sávszélességet fenntartanunk ahhoz, hogy az időnként jelentkező igényeinket kielégítsük -- amennyiben a távközlési vállalatok lehetővé teszik ezt a szolgáltatást a net.com cég SCREAM rendszerére alapozva.

James Bond film az interneten át? Szórakozásnak talán még drága, de az üzleti életben mindenképp van létjogosultsága a nagyobb sávszélességet igénylő szolgáltatásoknak. Gondoljunk csak az utazások visszafogása révén népszerűbbé váló videokonferenciákra, vagy a távtanulás terjedésére. A jövőben nem kell folyamatosan nagy sávszélességet fenntartanunk ahhoz, hogy az időnként jelentkező igényeinket kielégítsük -- amennyiben a távközlési vállalatok lehetővé teszik ezt a szolgáltatást a net.com cég SCREAM rendszerére alapozva.

Az Euronet már a jövő évre tekint, a távközlési liberalizációval várhatóan tovább élesedő versenyhelyzetre felkészülve a távközlési és tartalomszolgáltatók számára kínál az üzleti ügyfelek rugalmasabb kiszolgálását biztosító megoldásokat. Így ezeknek nem kell feleslegesen nagy és drága kapacitásokat kiépíteniük, és jobban gazdálkodhatnak a rendelkezésre álló lehetőségekkel.

Az amerikai net.com fejlesztése, a SCREAM révén bármely előfizető -- különösebb adminisztráció nélkül -- folyamatosan, a pillanatnyi igényeinek megfelelően változtathatja a rendelkezésére álló sávszélességet -- és így a dinamikus, időarányos számlázással szemben csak a tényleges igénybevételt fizesse meg.

Takács László, a termékcsoport felelőse, a csütörtöki Euronet Rt. szakmai nap szekcióvezetője elmondta: "Nagy érdeklődést tapasztalunk a távközlési szolgáltatók részéről, hiszen egy újabb réteg bekapcsolását, azaz egy újabb piaci szegmenst nyerhetnek általa. Talán nem is kell mondanom, annyira egyértelmű a felhasználó haszna. Bármely cég, de akár egy tipikus otthoni felhasználó is igénybe veheti az internet azon lehetőségeit, amelyet eddig csak a nagyvállalatok engedhettek meg maguknak: nagy felbontású képet tölthetnek le pillanatok alatt, videót játszhatnak le -- vagy játékprogram-szolgáltatást vehetnek igénybe. Hangsúlyoznám, hogy a SCREAM által alkalmazott technológia teljesen szabad, nyitott programozási lehetőséggel rendelkezik. Miután a szolgáltató bevezette a megoldást, erre alapozva számos más alkalmazás kifejleszthető és értékesíthető."

A net.com SCREAM hardver- és szoftverplatformja nem csak Európában, a világon is egyedülálló, nyitott programozású, nagy teljesítményű megoldás -- egyidejűleg akár több tízezer session kezelésére is alkalmas.

Az Euronet csütörtöki szakmai napján a gyártó net.com munkatársa is jelen volt. "Nagyon jó a munkakapcsolatunk az Euronet Rt.-vel, és már dolgozunk egy pilot rendszeren, készülve a távközlési cégek egyre fokozódó érdeklődésére" -- mondta Vincent Gaurdron. "Európában máshol is futnak projektjeink -- például a France Telecommal és az At&T Italyval dolgozunk együtt. A mai napra egy nagyon érdekes demót állítottunk össze: egy James Bond filmrészletet "vetítünk le", és menet közben változtatjuk az átviteli sávszélességet. Látható, ahogy a tökéletes kép- és hangminőség leromlik, töredezetté válik ha nem megfelelően nagy az adatátviteli kapacitás. Ma még kevés cég engedheti meg magának a fixen lekötött 1,5-2 Mbites sávszélességet, ám a SCREAM-mel lehetővé válik, hogy csak néhány percre vagy órára -- az adott videókonferencia vagy oktatási anyag letöltésének idejére álljon rendelkezésre a megnövelt kapacitás."

Az Euronet Rt által bemutatott Service Creation Management megoldás az amerikai net.com fejlesztése, egy olyan új, innovatív technológia, amely a szélessávú szolgáltatások világát forradalmasítja. Bevezetésével nyer az előfizető, aki azért a sávszélességért fizet, amit valóban használ, és nyer a szolgáltató, hiszen a lehető legoptimálisabban, rugalmasan értékesíti átviteli hálózatának szabad kapacitásait.

A rendszer lényege, hogy a különféle, az alap-hozzáférésénél lényegesen nagyobb sávszélességet igénylő szolgáltatásokhoz az ügyfél maga, akár közvetlenül a tartalomszolgáltató Web portálján keresztül, azonnali hatállyal beállíthatja a kért sávszélességet, kikerülve a köztes lépcsőket.

A dinamikus, időarányos számlázás -- szemben a jelenleg uralkodó hagyományos, hosszú idejű, csaknem "bebetonozott" szerződésekre alapozott rendszerrel -- csak a tényleges igénybevételt fizetteti meg, így a felhasználó olyan ígéretes, új szolgáltatásokba is "belekóstolhat", amelyeket egy hosszúidejű, tartós előfizetés induláskor nem kockáztatna meg. Az új rendszer ilyen módon feloldja azt az "ördögi kört", amely befagyasztja a szolgáltatások kínálatának növekedését a szűk hozzáférés korlátai miatt.

A Net.com SCREAM hardver és szoftver platformja világelső a kínált nyitott és elosztott architektúra tekintetében. ATM és IP technológiát egyaránt támogató intelligens peremhálózati eszközei fel vannak szerelve mindazzal a tudással, amivel a jelenlegi konkurens gyártmányok, de nagy előnyük azokkal szemben, hogy a vezérlő intelligencia a kapcsológépektől különválasztva SUN/Solaris platformon jelenik meg, ráadásul nyitott és jól definiált szoftverinterfészeken keresztül egyedi igényeknek megfelelően programozható. Rugalmassága és újszerűsége mellett megvan az az előnyös tulajdonsága is, hogy kompatibilitási problémák nélkül illeszthető be a jelenleg használt hálózati eszközök közé is.

Ez a fajta nyitott, elosztott architektúra a távközlés világában korábban olyan sikeres változásokat indított el, mint a jelenlegi, összetett Call Centerek és Contact Centerek kialakulása az egyszerű alközpontokból, vagy az intelligens, teljesen automatizált, világméretű telefonhálózat létrejötte a No.7-es jelzésrendszernek köszönhetően. Az Euronet Rt által kínált SCREAM rendszer remélhetően hasonló forradalmat indít majd el a szélessávú adatszolgáltatások terén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.