Szerző: Vörös Péter

2001. október 17. 07:40

Az Intel nyeresége a várakozásoknak megfelelően erősen visszaesett, a forgalom a vártnál valamivel nagyobb volt

[Bloomberg, CNET, Reuters, Wall Street Journal] Kedden a tőzsdei zárás után a világ legnagyobb chipgyártója bejelentette harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit, amelyek nagyjából a lejjebb vitt várakozásoknak megfelelőek voltak. A cég nyeresége 655 millió $ (részvényenként 10 cent), a forgalma 6,5 milliárd $ volt -- a First Call által reprezentált elemzők részvényenként 10 centes nyereségre és 6,4 milliárd $-os forgalomra számítottak, az elemzők az utóbbi napokban csökkentették várakozásaikat, hivatkozva a szeptember 11-i események hatásaira.

[Bloomberg, CNET, Reuters, Wall Street Journal] Kedden a tőzsdei zárás után a világ legnagyobb chipgyártója bejelentette harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit, amelyek nagyjából a lejjebb vitt várakozásoknak megfelelőek voltak. A cég nyeresége 655 millió $ (részvényenként 10 cent), a forgalma 6,5 milliárd $ volt -- a First Call által reprezentált elemzők részvényenként 10 centes nyereségre és 6,4 milliárd $-os forgalomra számítottak, az elemzők az utóbbi napokban csökkentették várakozásaikat, hivatkozva a szeptember 11-i események hatásaira.

A nyereség 77%-kal volt alacsonyabb a tavalyi hasonló időszakban elért 2,89 milliárd $-hoz (részvényenként 43 centhez) képest, míg a forgalom 25%-kal esett vissza az előző év hasonló időszakában elért 8,7 milliárd $-hoz képest. A 2001. második pénzügyi negyedévhez viszonyítva a forgalom 3%-kal nőtt.

Bár az egy részvényre jutó nyereség 17%-kal csökkent a második pénzügyi negyedévhez képest, az Intel közölte, hogy a processzorok, a flash memóriák, a lapkakészletek, az alaplapok, a hálózati termékek, a hálózati alkatrészek és hálózati processzorok eladásai nőttek a harmadik pénzügyi negyedévben. Azonban a processzorárak csökkentek az AMD-vel folytatott árháború eredményeként.

Az Intel mostani előrejelzései szerint a negyedik pénzügyi negyedév hasonló lesz a harmadikhoz. A cég szerint a várható forgalom 6,2-6,8 milliárd $, ugyanaz a tartomány, mint amelyre a harmadik pénzügyi negyedévben számított a vállalat. A bruttó haszonrés várhatóan 47% lesz, szemben a harmadik pénzügyi negyedévben realizált 46%-kal. A vállalat kiadásai 2-2,1 milliárd $ körül lesz, ez nagyjából egyezik a harmadik pénzügyi negyedév 2 milliárd $-os kiadásai.

Összességében a harmadik pénzügyi negyedév félvezetőforgalma volumenben és értékben nőtt a számítógépes termékek esetében, némileg nőtt a fogyasztói elektronikai berendezésekben használt flash memóriáknál és gyenge volt a telekommunikációs termékek területén.

A PC és szerver processzorokat gyártó divízió a cég forgalmának 82%-át tette ki, és egyedül ez a részleg volt nyereséges, a divízió forgalma 5,39 milliárd $ volt, szemben a tavaly elért 7,04 milliárd $-ral. A drótnélküli termékek (beleértve a flash memóriák) forgalma 509 millió $-ra csökkent a tavalyi 667 millió $-ról, míg a telekommunikációs chipek eladásai 948 millió $-ról 580 millió $-ra csökkentek.

Paul Otellini, ügyvezető igazgatóhelyettes és az Intel Architecture Group igazgatója elmondta, hogy a Pentium 4 processzor nagyon sikeres volt a negyedév folyamán, és sikerült piaci részesedésnövekedést elérnie a cégnek. A Mercury Research piackutató cég szerint a második negyedévben az Intel részesedése 76,7%, az AMD-é 22,2% volt, a cég előzetes eredményei szerint az Intel részesedése 77,5%-ra nőtt a harmadik negyedévben, míg az AMD-é 21,5%-ra csökkent. Otellini szerint az Intel 25%-kal több processzort adott el, mint a második negyedévben, és ezek negyede Pentium 4 volt.

Otellini azt is hozzátette, hogy a Pentium 4-eladások négyszer akkorák voltak a harmadik pénzügyi negyedévben, mint a másodikban, így a korábbi várakozásoknál előbb sikerült elérni azt, hogy a Pentium 4 legyen az Intel első számú PC processzora (átvéve ezt a szerepet a Pentium III-tól) -- ez egyrészt a processzor fogadtatásának, másrészt a 845-ös lapkakészletnek volt köszönhető. Otellini elmondta, hogy a cég tervei szerint a 845-ös chipset eladási volumene háromszorosára nő a negyedik pénzügyi negyedévben, míg a Pentium 4-termelés megduplázódik annak érdekében, hogy ki tudják elégíteni a keresletet.

Otellini szerint az Intelnek sikerül elérnie az eredeti 2001-es Pentium 4-forgalmi célkitűzéseket. A cég ugyan soha nem hozta nyilvánosságra ezt, elemzők mégis úgy vélik, hogy a vállalat az idén 18-20 millió Pentium 4-es processzor eladását tervezte. Az asztali PC-k piacán igen gyors az áttérés a Pentium III-ról a Pentium 4-re, a terveknek megfelelően, míg a notebook PC-k piacán még legalább egy évig kínálni fogja a cég a Pentium III-M mobil processzorokat.

Otellini megerősítette, hogy az Intel következő generációs Pentium 4 processzora, a Northwood a negyedik negyedév végén lesz nagy mennyiségben kapható. Az Intel kb. ugyanebben az időpontban fogja piacra dobni azt a már nagyon várt 845-ös lapkakészletet, amellyel lehetőség lesz DDR RAM használatára Pentium 4-es gépekben.

Dan Scovel, a Needham & Company egyik elemzője szerint a harmadik pénzügyi negyedév a várakozásoknak megfelelően sikerült, a cég a gyengeségeket ellensúlyozni tudta a kiadások csökkentésével. Scovel szerint kissé aggasztó az, hogy a negyedik pénzügyi negyedéves előrejelzés (6,2-6,8 milliárd $-os forgalom) felveti azt a lehetőséget, hogy a forgalom akár 5%-kal is csökkenhet a harmadik pénzügyi negyedévhez képest -- ez a várakozásoknál is gyengébb kilátás, ami jól jellemzi a PC-piac jelenlegi gyengeségét.

Az USA elleni támadások hatása érezhető szinte az egész amerikai gazdaságban. Különösen erősen érintette ez az Intelt, mivel a harmadik pénzügyi negyedév jelentős része szeptember utolsó két hetére esik az elemzők és Andy Bryant, a cég pénzügyi vezérigazgatója szerint. Az Intel számára szeptember és október a két legerősebb hónap az évben, az iskolai ill. ünnepi szezon miatt.

Az Intel az ez évi kutatás-fejlesztési kiadásait 3,9-4 milliárd $-ra csökkentette, míg a beruházási kiadások várhatóan 7,5 milliárd $ tesznek ki az idén.

A First Call által reprezentált elemzők a negyedik pénzügyi negyedévben részvényenként 11 centes nyereségre és 6,8 milliárd $-os forgalomra számítanak.

Az eredményeket az Intel kedden a tőzsdei zárás után jelentette be, a tőzsdei napot a cég 0,58$-os (2,38%-os) emelkedéssel 24,96$-on zárta. A cég részvényárfolyama az elmúlt egy évben 18,96-47,88$ között volt.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról