Szerző: Ady Krisztián

2001. október 16. 18:35

50 GByte kapacitással rendelkező újraírható lemezt fejlesztett ki a Matsushita

A Matsushita Electric által fejlesztett újraírható optikai lemez 50 Gbyte adat tárolására alkalmas. A kiemelkedő kapacitást kék lézer segítségével érték el CD-méretű, 2 réteget tartalmazó lemezek segítségével. Eddig a két réteg írásához vörös, 850 nanométer hullámhosszúságú lézert alkalmaztak. A rövidebb hulláhosszú lézer kisebb méretű jelet jelent a lemezen, mely így több adatot tárolhat.

A Matsushita Electric által fejlesztett újraírható optikai lemez 50 Gbyte adat tárolására alkalmas. A kiemelkedő kapacitást kék lézer segítségével érték el CD-méretű, 2 réteget tartalmazó lemezek segítségével. Eddig a két réteg írásához vörös, 850 nanométer hullámhosszúságú lézert alkalmaztak. A rövidebb hulláhosszú lézer kisebb méretű "jelet" jelent a lemezen, mely így több adatot tárolhat.

A kék, 425 nanométer hullámhosszúságú lézer segítségével a két réteg külön-külön 25 Gbyte adatot tárolhat, így a két réteg együtt 50 Gbyte adat tárolására alkalmas. A jelenleg használt technológiákkal maximálisan 4,7 GByte adat írható egy rétegre.

A Matsushita által fejlesztett új anyag, a GeSbTe (germanium antimony tellurium) filmréteg teszi lehetővé a kék lézer használatát és a nagy írássűrűség elérését. Az új technológia ugyanakkor nagyobb írási sebességet is nyújt: maximálisan 33Mbit/mp sebességgel írható fel az adat a lemezre. Ez mintegy 3x nagyobb sebességű, mint a hagyományos DVD technológia.

Ezzel a sebességgel és 50 GByte-os kapacitással több mint négy óra HDTV szabványú felvétel rögzíthető, mely tipikusan 25 Mbit/mp adatfolyam rögzítését igényli.

Az új optikai lemezt október 19-én mutatja be a Matsushita a Tajpejben megrendezendő "International Symposium on Optical Memory" rendezvényen.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról