Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 15. 11:55

A Handspring csak 2002-ben dobja piacra Palm OS operációs rendszert használó mobiltelefonját, a Treo 180-at

Oldalainkon korábban már beszámoltunk róla, hogy a Handspring egy Palm OS operációs rendszert használó mobiltelefon-PDA hibridet tervez. A vállalat weboldalán mától elérhetőek a készülék specifikációi, azonban egyelőre csak előrendelést vesznek fel, a tényleges megjelenés csak 2002-ben esedékes.

Oldalainkon korábban már beszámoltunk róla, hogy a Handspring egy Palm OS operációs rendszert használó mobiltelefon-PDA hibridet tervez. A vállalat weboldalán mától elérhetőek a készülék specifikációi, azonban egyelőre csak előrendelést vesznek fel, a tényleges megjelenés csak 2002-ben esedékes.

A Treo 180 névre hallgató készülék a valaha készült legkisebb Palm OS-alapú kéziszámítógép. A gép kétféle kivitelben lesz kapható, az egyik (Treo 180) egy teljes QWERTY billentyűzetet tartalmaz, a másikat (Treo 180g) Graffiti kézírással utasíthatjuk.

A Handspring Treo egy kétsávos (GSM900/1900 illetve Európában GSM900/1800) mobiltelefont foglal magában és kompatibilis a GPRS szabvánnyal. A gép "lelke" egy Motorola Dragonball VZ processzor, amely 33 MHz-en ketyeg, a memória mérete pedig 16 MByte. A készüléket a Palm OS operációs rendszer 3.5 verziója működteti. Az energiaforrás egy beépített lítium-ion akkumulátor, amely 2,5 óra beszélgetési és 60 óra készenléti időt biztosít. A készülék természetesen rendelkezik vibráló hívásjelzéssel és kihangosítással is.

Az acélkék színű Treo 180 mindössze 11x6,9x1,8 cm méretű és 153 grammot nyom. A 160x160 pixeles felbontású kijelző 16 szürkeárnyalat megjelenítésére képes, monokróm, háttérvilágításos és érintésérzékeny. A képernyő megóvása érdekében egy lecsukható fedlapot kapott, amelyben a hangszóró található. A fedőlap "aktív", azaz a kinyitásával illetve becsulkásával udjuk fogadni illetve befejezni a beérkező hívásokat. A beszélgetés közbeni navigációt a Treo oldalán található tekerőgomb (jog dial) könnyíti meg, amely lenyomásra is reagál. A gépben természetesen IrDA kompatibilis infravörös port is helyet kapott.

A Treo 180 nem pusztán egy mobiltelefon, hiszen minden olyan alkalmazás megtalálható rajta, amelyet a Palm OS alapú kéziszámítógépekből ismerhetünk. A telefonkönyv, SMS-kezelő szoftver és a WAP- illetve HTML-kompatibilis Blazer internetböngésző mellett a gépre gyárilag telepítik a jegyzettömb, határidőnapló, számológép, világóra, stb. alkalmazásokat. És ha ez valakinek nem elegendő, a mellékelt USB szinkronizációs kábelen tetszés szerinti szoftvereket tölthet a készülék memóriájába. Természetesen a Treo szinkronizálható a legismertebb asztali információkezelő programokkal és e-mail kliensekkel is.

A vásárlók a Treo 180 mellé USB-s bölcsőt, hálózati töltőt, egy cerkát, head setet és a szoftvereket tartalmazó CD-t kapnak. A Handspring Treo 180 új mobiltelefon-előfizetéssel vásárolva 399 dollárba (120 ezer forintba) kerül, előfizetés nélkül 549 dollárt (155 ezer forintot) kérnek érte. A vállalat tervei szerint 2002 közepén megjelenhet egy színes kijelzővel szerelt Treo 270 nevű modell is, amelynek az ára várhatóan 599 dollár (180 ezer forint) lesz.

a címlapról