:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 15. 11:55

A Handspring csak 2002-ben dobja piacra Palm OS operációs rendszert használó mobiltelefonját, a Treo 180-at

Oldalainkon korábban már beszámoltunk róla, hogy a Handspring egy Palm OS operációs rendszert használó mobiltelefon-PDA hibridet tervez. A vállalat weboldalán mától elérhetőek a készülék specifikációi, azonban egyelőre csak előrendelést vesznek fel, a tényleges megjelenés csak 2002-ben esedékes.

Oldalainkon korábban már beszámoltunk róla, hogy a Handspring egy Palm OS operációs rendszert használó mobiltelefon-PDA hibridet tervez. A vállalat weboldalán mától elérhetőek a készülék specifikációi, azonban egyelőre csak előrendelést vesznek fel, a tényleges megjelenés csak 2002-ben esedékes.

A Treo 180 névre hallgató készülék a valaha készült legkisebb Palm OS-alapú kéziszámítógép. A gép kétféle kivitelben lesz kapható, az egyik (Treo 180) egy teljes QWERTY billentyűzetet tartalmaz, a másikat (Treo 180g) Graffiti kézírással utasíthatjuk.

A Handspring Treo egy kétsávos (GSM900/1900 illetve Európában GSM900/1800) mobiltelefont foglal magában és kompatibilis a GPRS szabvánnyal. A gép "lelke" egy Motorola Dragonball VZ processzor, amely 33 MHz-en ketyeg, a memória mérete pedig 16 MByte. A készüléket a Palm OS operációs rendszer 3.5 verziója működteti. Az energiaforrás egy beépített lítium-ion akkumulátor, amely 2,5 óra beszélgetési és 60 óra készenléti időt biztosít. A készülék természetesen rendelkezik vibráló hívásjelzéssel és kihangosítással is.

Az acélkék színű Treo 180 mindössze 11x6,9x1,8 cm méretű és 153 grammot nyom. A 160x160 pixeles felbontású kijelző 16 szürkeárnyalat megjelenítésére képes, monokróm, háttérvilágításos és érintésérzékeny. A képernyő megóvása érdekében egy lecsukható fedlapot kapott, amelyben a hangszóró található. A fedőlap "aktív", azaz a kinyitásával illetve becsulkásával udjuk fogadni illetve befejezni a beérkező hívásokat. A beszélgetés közbeni navigációt a Treo oldalán található tekerőgomb (jog dial) könnyíti meg, amely lenyomásra is reagál. A gépben természetesen IrDA kompatibilis infravörös port is helyet kapott.

A Treo 180 nem pusztán egy mobiltelefon, hiszen minden olyan alkalmazás megtalálható rajta, amelyet a Palm OS alapú kéziszámítógépekből ismerhetünk. A telefonkönyv, SMS-kezelő szoftver és a WAP- illetve HTML-kompatibilis Blazer internetböngésző mellett a gépre gyárilag telepítik a jegyzettömb, határidőnapló, számológép, világóra, stb. alkalmazásokat. És ha ez valakinek nem elegendő, a mellékelt USB szinkronizációs kábelen tetszés szerinti szoftvereket tölthet a készülék memóriájába. Természetesen a Treo szinkronizálható a legismertebb asztali információkezelő programokkal és e-mail kliensekkel is.

A vásárlók a Treo 180 mellé USB-s bölcsőt, hálózati töltőt, egy cerkát, head setet és a szoftvereket tartalmazó CD-t kapnak. A Handspring Treo 180 új mobiltelefon-előfizetéssel vásárolva 399 dollárba (120 ezer forintba) kerül, előfizetés nélkül 549 dollárt (155 ezer forintot) kérnek érte. A vállalat tervei szerint 2002 közepén megjelenhet egy színes kijelzővel szerelt Treo 270 nevű modell is, amelynek az ára várhatóan 599 dollár (180 ezer forint) lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.