Szerző: Vörös Péter

2001. október 15. 05:01

A Xerox is profitfigyelmeztetést tett közzé

[Bloomberg, CNET, Reuters, Wall Street Journal] A Xerox pénteken bejelentette, hogy a korábban vártnál nagyobb veszteségre számít a harmadik negyedévben, bár a cég továbbra is valamelyest optimista maradt a negyedik negyedéves nyereségességgel kapcsolatban.

[Bloomberg, CNET, Reuters, Wall Street Journal] A Xerox pénteken bejelentette, hogy a korábban vártnál nagyobb veszteségre számít a harmadik negyedévben, bár a cég továbbra is valamelyest optimista maradt a negyedik negyedéves nyereségességgel kapcsolatban.

A cég közlése szerint a harmadik negyedévben a forgalom 3,8-4 milliárd között várható, míg a veszteség részvényenként 22-25 cent között lesz (leszámítva a részvényenként 5 centes egyszeri költségeket). A First Call által reprezentált elemzők 3,94 milliárd $-os forgalomra és részvényenként 12 centes veszteségre számítottak. A tavalyi hasonló időszakban a cég forgalma 4,46 milliárd $ volt, az egyszeri költségek nélküli veszteség pedig 128 millió $ (részvényenként 20 cent). A cég a hivatalos eredményeket október 23-án teszi közzé.

A Xerox szerint több tényező vezetett a vártnál gyengébb eredményekhez: adókulcsváltozás, fedezetlen valutakockázat, vagyonbiztosítással kapcsolatos önrészesedés a szeptember 11-ei eseményekkel kapcsolatban és a támadások egyéb hatásai.

Anne Mulcahy, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a Xerox júliusi és augusztusi teljesítménye sok szempontból meghaladta a várakozásokat és úgy tűnt, hogy a vállalat el fogja érni a kitűzött negyedéves célokat. Azonban az USA elleni terrorista támadások jelentős hatással voltak a cég szeptemberi forgalmára -- pont a negyedév hagyományosan legerősebb két hetét érintették a támadások.

Mulcahy, aki július óta áll a cég élén kijelentette, hogy a cég továbbra is optimista marad azzal kapcsolatban, hogy a negyedik negyedévet sikerül nyereségesen zárni, mivel jelentős előrehaladást sikerült elérni a cég költségcsökkentési erőfeszítéseiben. A cég alapos munkát végzett a helyreállítási tervvel kapcsolatban, amelynek keretében 2 milliárd $ értékű eszközöket adtak el, 1 milliárd $-ral csökkentették a költségeket és 15 ezerrel csökkentették a létszámot.

A cég részvényárfolyama pénteken 0,15$-ral (0,61%-kal) 8,09$-ra csökkent. A részvényárfolyam az idén 75%-kal nőtt, miután tavaly zuhanórepülésbe ment át. 1999 májusában a cég részvényárfolyama 64$-on állt.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról