Szerző: Vörös Péter

2001. október 10. 21:26

Panasonic LF-D321: többfunkciós eszköz DVD-RAM-mal és DVD-R-rel

[Mmd] A Panasonic bemutatta új, LF-D321 meghajtóját. Ez az első olyan többfunkciós meghajtó, amely írható DVD-RAM-ok és újraírható DVD-R-ek írására és olvasására egyaránt alkalmas. A DVD-R szabványon alapuló felvételek a DVD fórum valamennyi követelményét kielégítik, így kompatibilisek a hagyományos DVD-ROM meghajtókkal, valamint a DVD videolejátszókkal és videomagnókkal.

[Mmd] A Panasonic bemutatta új, LF-D321 meghajtóját. Ez az első olyan többfunkciós meghajtó, amely írható DVD-RAM-ok és újraírható DVD-R-ek írására és olvasására egyaránt alkalmas. A DVD-R szabványon alapuló felvételek a DVD fórum valamennyi követelményét kielégítik, így kompatibilisek a hagyományos DVD-ROM meghajtókkal, valamint a DVD videolejátszókkal és videomagnókkal.

Az LF-D321 tehát a számítógépek világa és a szórakoztatóelektronikai termékek világa között teremt fontos kapcsolatot. Ez DVD és CD alkalmazásokhoz egyaránt alkalmassá teszi a meghajtót: otthon nagy teljesítményű videofelvevőként és adatfelvevőként működik PC-vel, az irodában gazdaságos tároló és archiváló eszközként funkcionál, a stúdióban pedig az eredeti DVD példányok professzionális fejlesztésére és tesztelésére használható.

Az optikai tárolási módszerek terén szerzett 15 éves tapasztalatát és a DVD-RAM meghajtók terén szerzett hároméves tapasztalatát felhasználva a Panasonic egy olyan DVD-RAM/R meghajtóval rukkolt elő -- az LF-D321-gyel --, amely a lehető legnagyobb fokú kompatibilitással rendelkezik. A 650 nanométer (nm) és 780 nm sávszélességű lézer közötti átkapcsolással a meghajtó 4,7 gigabájtos (GB) DVD-R lemezek, valamint 4,7 GB-os (egyoldalú) és 9,4 MB-os (kétoldalú) DVD-RAM lemezek írására és olvasására egyaránt alkalmas, és a korábbi 2,6 vagy 5,2 GB-os DVD-RAM-okkal is megbirkózik.

Az LF-D321 meghajtó a DVD-ROM, DVD videó, DVD-R, audió CD, Video CD, CD-ROM és CD-R/RW lemezekkel is kompatibilis. CD-meghajtóként 24-szeres sebességgel működik. 4,7 GB-os DVD-R-eknél másodpercenként 11,08 megabit sebességgel (Mbps) tudja átvinni az adatokat, vagyis 9-szer gyorsabb, mint a CD-ROM. 4,7 GB-os DVD-RAM-ok esetében a maximális sebesség 22,16 Mbps, ami körülbelül 18-szorosa a CD-ének. Az átlagos elérési idő DVD-RAM-ok és DVD-R-ek esetében 75 millimásodperc (ms), DVD-ROM-ok és CD-k esetében 65 ms.

A DVD-technológiának több meghatározó előnye van a CD-formátummal szemben: jobb adatbiztonság, hétszeres tárolási kapacitás és sokszoros gyorsaság. Például játékfilmeket is csak DVD-re lehet tökéletes digitális minőségben felvenni. A DVD-R technológia kiválóan alkalmas fontos információk tartós, gyors és helytakarékos megőrzésére. Ezek a lemezek egyszer írhatók, de még véletlenül sem lehet őket törölni vagy módosítani. Csaknem minden DVD videolejátszó és DVD-ROM meghajtó tud DVD-R lemezeket olvasni, aminek a tárolt adatokhoz való gyors hozzáférés szempontjából van jelentősége. Ez azt jelenti, hogy a házilag készített videofilmek is gazdaságosan tárolhatók DVD-n.

A DVD-RAM-ok 100.000-szer írhatók újra adat- vagy minőségromlás nélkül. Ezek tehát különösen alkalmasak rendszeresen használt tartalékmásolatok készítésére. A DVD-RAM lemezek hagyományos merevlemezekként is használhatók: nincs szükség a CD-RW lemezeknél megszokott unalmas újraformázásra, idő- és helyigényes bevezető és kivezető információk írására.

Az LF-D321 sokoldalú alkalmazhatósága miatt a potenciális felhasználók köre igen széles. Minden olyan magánszemély és vállalkozás számára hasznos lehet, aki, illetve amely videóhoz vagy adatok professzionális tárolásához és archiválásához keres általános és előretekintő DVD-megoldást. Az LF-D321 DVD-RAM/R meghajtó az év vége felé (november-december) körül lesz kapható 155 ezer Ft-os nettó áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról