Szerző: Vörös Péter

2001. október 9. 12:32

A tajvani félvezetőgyártók szeptemberi forgalma némileg emelkedett augusztushoz képest

[EB News] Tajvan legnagyobb félvezetőgyártói bejelentették, hogy a szeptemberi forgalom valamelyest emelkedett augusztushoz képest, dacára a szeptember 11-i eseményeknek, bár az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest továbbra is visszaesés volt tapasztalható.

[EB News] Tajvan legnagyobb félvezetőgyártói bejelentették, hogy a szeptemberi forgalom valamelyest emelkedett augusztushoz képest, dacára a szeptember 11-i eseményeknek, bár az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest továbbra is visszaesés volt tapasztalható.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) tegnap bejelentette, hogy 2000. szeptemberéhez képest a szeptemberi forgalom 43,2%-kal, 269,8 millió $-ra csökkent, míg a rivális United Microelectronics Corp. (UMC) forgalma 59,2%-kal, 121,7 millió $-ra csökkent ugyanebben az időszakban.

Az augusztusi forgalomhoz képest a TSMC forgalma 3,1%-kal, az UMC-é 8%-kal nőtt. A TSMC harmadik negyedéves forgalma 2,4%-kal, 780,9 millió $-ra emelkedett az előző negyedévhez képest. A TSMC és az UMC adja a kizárólag félvezetőgyártással foglalkozó cégek világtermelésének közel kétharmadát. A most bejelentett forgalmi adatokban már tükröződik annak a hatása is, hogy a szeptember 11-i események után néhány napig teljesen leállt az USA légiforgalma.

Szeptemberben Tajvan teljes exportja a tavalyi hasonló időszakhoz képest 42,5%-kal, 7,45 milliárd $-ra esett vissza, ez a valaha mért legnagyobb visszaesés. Az elektronikai termékek exportja 51,8%-kal, 1,4 milliárd $-ra csökkent, míg az IT ill. telekommunikációs termékek exportja 58,5%-kal, 742,3 millió $-ra esett vissza. A szigetország termékeinek legnagyobb vevője az USA.

Egyes elemzők szerint a terrorista támadások igazi hatásai csak októberben és novemberben lesznek érezhetőek. Barro Liu, a Prudential Securities Investment Trust egyik félvezető elemzője szerint a szeptember 11-i események valódi hatásait csak az októberi és a novemberi értékesítési adatok fogják hűen tükrözni "Jelenleg nehéz megállapítani azt, hogy a negyedik negyedévben lesz-e növekedés" - mondta Liu.

A tajvani ipar fel van készülve a legrosszabbra. A TSMC 72,9%-kal, 175,1 millió $-ra csökkentette 2001-es adózás előtti nyereségkilátásait az áprilisban közzétett előrejelzésekhez képest. Az UMC pedig egyenesen 185,5 millió $-os adózás előtti nyereségre számít 2001-ben, szemben a korábbi 385,5 millió $-os előrejelzésekkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról