Szerző: Vörös Péter

2001. október 9. 11:56

Michael Dell nemhogy aggódna a Hewlett-Packard és a Compaq egyesülése miatt, hanem kifejezetten örül a dolognak

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] A Dell Computer alapítója és elnök-vezérigazgatója, Michael Dell hétfőn kijelentette, hogy egyáltalán nem aggódik amiatt, hogy a cég két legnagyobb vetélytársa egyesülni készül, mi több úgy fogalmazott, hogy boldoggá teszi a hír. A Hewlett-Packard és a Compaq (amely ez év elejéig a világ legnagyobb PC gyártója volt) szeptemberben megállapodtak abban, hogy egy 25 milliárd $-os ügylet keretében egyesülnek annak érdekében, hogy megpróbálják megállítani a Dell folyamatos piaci részesedés növekedését.

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] A Dell Computer alapítója és elnök-vezérigazgatója, Michael Dell hétfőn kijelentette, hogy egyáltalán nem aggódik amiatt, hogy a cég két legnagyobb vetélytársa egyesülni készül, mi több úgy fogalmazott, hogy "boldoggá teszi a hír". A Hewlett-Packard és a Compaq (amely ez év elejéig a világ legnagyobb PC gyártója volt) szeptemberben megállapodtak abban, hogy egy 25 milliárd $-os ügylet keretében egyesülnek annak érdekében, hogy megpróbálják megállítani a Dell folyamatos piaci részesedés növekedését.

Az egyesülési megállapodás szeptember 4-i bejelentése óta mindkét cég részvényárfolyama erősen visszaesett és a piaci körülmények is jelentősen romlottak a szeptember 11-i események után. Míg a Compaq, a HP és a szektor más szereplői is profitfigyelmeztetést tettek közzé az utóbbi hetekben, addig a Dell a múlt héten megerősítette azt, hogy a tervezett nyereség és forgalom eredményeket el fogja érni a cég.

Michael Dell hétfőn kijelentette, hogy a cég nem tervezi azt, hogy akvizíciós célpontok után nézzen, különösen akkor, amikor a vetélytársak ügyfelei a Dellt keresik meg. Egy római sajtótájékoztatón Dell elmondta, hogy a cég az utóbbi 13-14 hónapban jelentős számú vásárlót nyert meg a konkurencia elől és a folyamatos árháború nagyszerű stratégiának bizonyult. Dell szerint a HP-Compaq egyesülés a Dell számára több lehetőséget jelent, mint kihívást.

Egyedül az utóbbi két hétben 26 jelentős új ügyfelet sikerült megnyernie a cégnek, ami 270 millió $-nyi forgalmat fog jelenteni. Dell szerint megvizsgálták az akvizíciós lehetőségeket, de egyelőre úgy döntöttek, hogy nem érdemes egyetlen céget sem felvásárolni.

Az USA-ban a piaci körülmények a következő hónapokban nem lesznek kifejezetten jók és Dell nem számít arra, hogy a negyedik negyedév kifejezetten dinamikus időszak lesz, ennek ellenére bízik abban, hogy a cégnek sikerül tovább növelni piaci részesedését dacára az iparág lassulásának.

Ha pedig az USA piac végképp gyengén szerepel, még mindig ott van Európa, ahol további piacnyerésre látnak lehetőséget. "Európa már egy ideje fokozott figyelmet kap a Dellnél. Gazdasági értelemben ez a legnagyobb lehetőség az USA-n kívül ... és ezek a piacok pontosan egy olyan időszakban segítik a céget, amikor az amerikai piac nem kifejezetten erős" - jelentette ki Dell.

Jelenleg a Dell Computer Nyugat-Európa azon 16 piaca közül, ahol jelen van a cég 8-ban áll az első ill. második helyen. A cég adatai szerint ebben nagy szerepet játszanak a szerverek és a tárolási eszközök.

De még abban az esetben is, ha Európa nem tudja kompenzálni az USA-ban elvesztett lehetőségeket, Dell szerint az amerikai piac hamarosan helyre fog állni. "A gazdasági lassulás időszakában a vevők 3-6 (akár 9) hónapig kitolják vásárlásaikat -- azonban nem túl sok vállalat tolja ki ezeket mindörökké" - mondta Dell.

A cég részvényárfolyama hétfőn 0,56$-ral (2,48%-kal) 23,12$-ra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról