:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. október 5. 14:23

Elindult a freeportal.hu ingyenes webtárhely- és portálszolgáltatás

[email] A interneten elérhető freeweb szolgáltatások manapság a legtöbb esetben úgy néznek ki, hogy beregisztrálunk egy webhely címet, és ott kapunk néhány MB-t, ahova feltölthetjük saját magunk álltal szerkesztett weblapjainkait a hozzátartozó fileokkal. Rossz esetben

[email] A interneten elérhető freeweb szolgáltatások manapság a legtöbb esetben úgy néznek ki, hogy beregisztrálunk egy webhely címet, és ott kapunk néhány MB-t, ahova feltölthetjük saját magunk álltal szerkesztett weblapjainkait a hozzátartozó fileokkal. Rossz esetben vannak különböző megszorítások, melyek be nem tartása esetén törlik a hozzáférési jogainkat.

A napokban kezdte meg működését a freeportal.hu, mely egészen más filozófiát követ. Röviden összefoglalva, semmiféle jártasság nem kell a különböző webes programozási nyelvekben, adatbáziskezelőkben, és ennek ellenére mindenkinek lehet az interneten egy saját, testreszabott portálja.

Ez úgy érhető el, hogy regisztrálás után a felhasználó kap egy egyszerű, átlátható kezelőfelületet, melynek a paramétereit ő határozza meg, onnantól kezdve már csak a mindennapos adminisztációval, karbantartással kell foglalkoznia. A rendszer moduláris felépitésű, ahol a szabadon választható, hogy melyik részét szeretnénk használni. Ha tegyük fel, csak egy fórumra van szükségünk, akkor csak azt az egy checkbox-ot jelöljük be, és ezután már csak fel kell tölteni a főtémákat.

Egyelőre kettő főmodul érhető el, a hírező és a fórum. Alapértelmezetten tartoznak hozzájuk a felhasználókarbantartó, látogatottságszámláló és egyéb beállító frontendek.

A jogosultsági struktúra teljesen egyszerű, öt különböző szintet különböztet meg. Első a tulajdonos, aki az adott oldalt regisztálta. Ezt a jogot nem lehet átruházni ill. elveszíteni. Csak ezzel a joggal lehet alapvető módosításokat eszközölni a lapon. Ezután jön az adminisztrátori és a hírező jog, melyek már viszonylag kötött elérhetőségeket biztosítanak. A negyedik jog a közönséges felhasználókat illeti, ami csak abban az esetben szükséges, ha az adott lap tulajdonosa azt a döntést hozza, hogy kommentet vagy fórum bejegyzést csak regisztrált játékos vihet be. Az utolsó "banned" státusz, amivel ki lehet tiltani valakit az oldal látogatói közül.

A jövőben a választható modulok listája bővülni fog (szavazógép, apróhirdetés, stb... ). A jelenleg választható nyelv a magyar, ami rövid időn belűl ki lesz egészítve az angol ill. a német nyelvvel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.