Szerző: Vörös Péter

2001. október 5. 07:06

Az elemzők előzetes várakozásai ellenére jók a kilátások a Dell mostani negyedévével kapcsolatban

[CNET] A Dell kellemes meglepetést tartogatott az elemzők számára: csütörtökön bejelentették, hogy tarthatóak a harmadik pénzügyi negyedév előrejelzései, mi több úgy fogalmazott a cég, hogy a stratégiai, működési és pénzügyi helyzet jobb, mint valaha volt. Bár még hátravan a Dell negyedévének egyharmada, az elemzők nagy része azt várta, hogy a világ legnagyobb PC gyártója be fogja jelenteni, hogy csökkenteni kell az előrejelzéseket.

[CNET] A Dell kellemes meglepetést tartogatott az elemzők számára: csütörtökön bejelentették, hogy tarthatóak a harmadik pénzügyi negyedév előrejelzései, mi több úgy fogalmazott a cég, hogy a "stratégiai, működési és pénzügyi helyzet jobb, mint valaha volt". Bár még hátravan a Dell negyedévének egyharmada, az elemzők nagy része azt várta, hogy a világ legnagyobb PC gyártója be fogja jelenteni, hogy csökkenteni kell az előrejelzéseket.

Augusztusban a Dell azt közölte, hogy a várható forgalom a harmadik pénzügyi negyedévben 7,2-7,6 milliárd $, míg a nyereség részvényenként 15-16 cent lesz.

Michael Dell, a cég elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy kissé meg voltak lepve attól, hogy milyen gyorsan helyreállt az üzletmenet a szeptember 11-i események után. Dell azt is hozzátette, hogy a helyreállás részben annak volt köszönhető, hogy olyan cégek rendeltek a Delltől, amelyeket érintettek a terrorista támadások. A támadások hétvégéjén ill. az azt követő héten már meglehetősen jól alakult az alapvető kínálat.

A Cisco Systems elnök-vezérigazgatója, John Chambers után tehát egy másik fontos technológiai nagyvállalat vezetője jelenti be azt, hogy a negyedéves eredmények a célkitűzéseknek megfelelően alakulnak. A tőzsde értékelte is a hírt, a Dell részvényárfolyama csütörtökön 1,68$-ral (8,14%-kal) 22,32$-ra emelkedett, azután, hogy már a szerdai napot is 2,10$-os (11,33%-os) gyarapodással zárta a cég.

Bár számos technológiai cég tett közzé mostanság profitfigyelmeztetést, hivatkozván a szeptember 11-i eseményekre, a Cisco és a Dell példája reményt ad a befektetőknek arra, hogy nem minden céget érintett az Amerika elleni támadás.

A Dellt érintő nehéz körülmények közül kettőt emelt ki Jim Schneider, a cég pénzügyi vezérigazgatója: 1. a lassuló keresletet és 2. az alkatrészellátási gondokat. Schneider szerint ez utóbbi volt a fő probléma szeptember 11. után, mivel a cég híres arról, hogy igen alacsony készletszinttel dolgozik, így a légiközlekedés leállása komoly átmeneti logisztikai nehézségeket jelentett. Összességében azonban sikerült időben megoldani a problémákat és szeptember 17-én (amikor újra beindult a légiközlekedés az USA-ban) újra teljes gőzzel beindult a normális üzletmenet.

Kevin Rollins, a cég elnöke elmondta, hogy a cég prioritást adott a terrorista támadások által érintett vállalatoknak és a mentésben résztvevő szervezeteknek. A tragédia óta a Dell több, mint 35 ezer számítógépet adott el az érintett vállalatoknak.

Elemzők szerint a Dell a riválisok kárára éri el egyre jobb eredményeit. A Compaq, a Dell első számú vetélytársa e hét elején jelentette be azt, hogy veszteséggel zárja legutóbbi pénzügyi negyedévét, mivel jelentősen visszaesett a cég szeptember végi forgalma. A Compaq három fő okot jelentett be a nehézségek indokául: 1. a cég és a Hewlett-Packard tervezett egyesülését, 2. a külföldi értékesítési nehézségeket és 3. az Amerika elleni támadásokat.

A globális gazdasági lelassulás és recesszió valamint a szeptember 11-i események számos PC gyártót érintettek érzékenyen. A Merrill Lynch nemrégen csökkentette PC eladási előrejelzéseit, a bank szerint az USA PC forgalom 6%-kal csökken az idén, míg a globális PC eladások 17%-kal fognak csökkenni.

Dan Niles, a Lehman Brothers egyik elemzője megjegyezte, hogy a Dell piaci részesedés növekedés valószínűleg tovább nőtt szeptemberben, mivel az ügyfeleket megzavarta a Compaq-HP egyesülés híre -- természetesen az is nyom a latba, hogy az IT menedzserek a költséghatékonyabb PC-k vásárlására helyezik a hangsúlyt.

A Dell vezetői is megerősítették azt, hogy a cég várakozásai szerint a jelenlegi negyedévben a Dell az összes termékkategóriában, ügyfélszegmensben és regionális piacon növeli piaci részesedését. A cég azt is bejelentette, hogy különösen jók az eredmények a kormányzati és az oktatási piacokon. A Dell szerint a Compaq-HP egyesülés híre, valamint a Gateway gondjai nem is jöhettek volna jobb időben.

Rollins szerint a cég tovább folytatja árcsökkentési stratégiáját, ezzel további ügyfelek megnyerését remélik -- aligha alaptalanul. A cég adatai szerint az egyszer már megszerzett ügyfelek igen jó eséllyel maradnak a Dellnél, ami a jövőbeli növekedés egyik fontos alapját jelenti. Rollins azt is hozzátette, hogy a cég várakozásai alapján a kereslet tovább fog erősödni a jövő év elején, mivel a Microsoft Windows 2000 ill. XP operációs rendszereket és az Intel Pentium 4 processzorokat használó PC-k forgalma jelentősen nőni fog 2002-ben.

A cég tervei szerint a nemzetközi piacokon is jelentős lesz a növekedés, különösen az olyan országokban, mint Kína és Németország, ahol a cég szerint jó esély van a piaci részesedés növelésére. E célból a Dell nemrég megjelentette a Smart PC termékcsaládot -- ez az első olyan termékcsalád, amelyet a cég kifejezetten az árérzékeny kínai piacra fejlesztett ki. Rollins szerint "még óriási lehetőség van a cég növekedésére".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról