:

Szerző: Ady Krisztián

2001. október 2. 03:23

A TDK bemutatta DVD/CD-R/RW meghajtóját, mely támogatja a MultiLevel formátumot is

A TDK -- mint a MultiLevel technológia mellett elkötelezettek szövetségének egyik fő tagja -- egy nemrég megrendezett kiállításon bemutatta legújabb fejlesztéseit. Többek között szmügyre lehetett venni (és lencsevégre lehetett kapni) legújabb kombó meghajtóját, mely a CD-R/RW anyagokon kívül ML szabványú lemezeket is képes írni és olvasni. Az ML meghajtón kívül "belevaló" médát is demonstrált a cég. Az MLCDRW1000 kódnevű DVD/CD-R/CD-RW/ML-R/ML-RW univerzális meghajtó 2002 első negyedévében jelenhet meg a boltok polcain. A DVD-szabványok olvasása csak feltételezett üzemmód, a készülék lelkéül szolgáló Sanyo LC898050 IC támogatja őket, viszont pontos specifikációk még nem állnak rendelkezésre.

Amit viszont már tudni lehet a meghajtóról:

  • 12x-es írás, 10x-es újraírás és 32(40?)x-es olvasás CD formátum esetén
  • 36x-os írás, 30x-os újraírás és 32(40?)x-es olvasás ML formátum esetén
  • ATAPI interfész
  • 4MB átmeneti-tár
  • Támogatja a BURN-Proof technológiát (CD és ML formátum esetén)
  • Támogatja a 12cm-es (2GB), 8cm-es (650MB) és 6cm-es (200MB) ML-R/RW lemezeket
  • Támogatott szabványok (olvasás): CD, CD-R, CD-RW, ML-ROM, ML-R, ML-RW, DVDROM(?), DVD filmek(?)
  • Támogatott szabványok (írás): CD-R, CD-RW, ML-R, ML-RW

A TDK szerint az ML formátum nem a DVD-RAM vagy a DVD-RW trónkövetelője akar lenni, inkább kiegészíti azt, hidat alkotva a hagyományos CD és az írható DVD között. Az elkövetkezendő években egyre nagyobb szükség lesz a mind gyorsabb és nagyobb tárolási kapacitást nyújtó módszerekre. A 2 Gbyte-os 12 cm-es ML lemez 5,4 MB/mp sebességgel írható. A technológia nagy tárolási kapacitása kiválóan alkalmazható például digitális kamerákban, ahol a 8 cm-es média akár 660 nagyfelbontású képet is tárolhat 650 MB-on. A hordozható MP3/CD-lejátszók a 6 cm-es médiát használhatják előnyösen, mely 200 MB tárolására képes. Ezek közül egy készüléket szintén bemutatott demonstráció céljából a TDK.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.