Szerző: Vörös Péter

2001. október 1. 21:39

A Sony és az NEC lejjebb vitte eredményelőrejelzéseit, mivel egyelőre kevés jel mutat a világgazdasági fellendülésre

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] Pénteken a két japán vállalatóriás bejelentette, hogy a gyengülő világgazdaság és az USA elleni terrortámadások miatt lényegében elmúlt annak az esélye, hogy hamarosan beindul a gazdasági fellendülés. A Sony közölte, hogy az idei pénzügyi évben a nettó nyereség 84 millió $-ra csökken. Ez utóbbi már a második alkalom volt az idén, hogy a cég csökkentette nyereségkilátásait: júliusban a cég még 756 millió $-os nettó nyereséget várt 2002. március végén záruló pénzügyi évben, eredetileg áprilisban pedig még 1,26 milliárd $-os nettó nyereségre volt kilátás. Az éves forgalom előrejelzés immár mindössze 63 milliárd $, szemben a korábbi 64,68 milliárd $-ral.

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] Pénteken a két japán vállalatóriás bejelentette, hogy a gyengülő világgazdaság és az USA elleni terrortámadások miatt lényegében elmúlt annak az esélye, hogy hamarosan beindul a gazdasági fellendülés. A Sony közölte, hogy az idei pénzügyi évben a nettó nyereség 84 millió $-ra csökken. Ez utóbbi már a második alkalom volt az idén, hogy a cég csökkentette nyereségkilátásait: júliusban a cég még 756 millió $-os nettó nyereséget várt 2002. március végén záruló pénzügyi évben, eredetileg áprilisban pedig még 1,26 milliárd $-os nettó nyereségre volt kilátás. Az éves forgalom előrejelzés immár "mindössze" 63 milliárd $, szemben a korábbi 64,68 milliárd $-ral.

A Sony szerint a devizaárfolyamok változása jelentősen csökkenti a cég bevételeit. A céghez hasonló exportőrök számára kedvezőtlen a dollár és az euró gyengülése, ill. a jen erősödése, mivel ez csökkenti az exportbevételek értékét. Ezenkívül az is hátrányosan érintette a Sonyt, hogy Aiwa leányvállalatának elég rosszul megy mostanában, csakúgy, mint a Sony zenei üzletágának. Az Aiwa bejelentette, hogy immár 336 millió $-os nettó veszteségre számítanak, szemben az áprilisi 268,8 millió $-os veszteség előrejelzéssel.

A Sony azt is bejelentette, hogy 168 millió $-t tesznek félre az átszervezési költségekből arra a célra, hogy egy önkéntes nyugdíjazási program keretében mintegy 10%-kal csökkentsék a cég létszámát 2004 márciusáig. A mostani pénzügyi évben ez azt jelenti, hogy 2,8%-kal (kb. 5000 alkalmazottal) csökkentik a létszámot Észak-Amerikában, Európában és Japánban -- előreláthatóan a leépítések nagy részét Japán fogja adni ebben az időszakban.

Nobuyuki Idei, a Sony elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy bár látták a hanyatlás jeleit, az átszervezési döntések és azok végrehajtása hat hónappal késett.

Az NEC profitfigyelmeztetése szerint a második félévben és a teljes pénzügyi évben is veszteséges lesz a cég. Az NEC immár 252 millió $-os nettó veszteségre számít a második félévben, szemben a korábban várt 25,2 millió $-os nettó nyereséggel. A jövő márciusban záruló pénzügyi év egészében immár 1,26 milliárd $ a várható veszteség, szemben a korábban várt 546 millió $ nettó nyereséggel.

Az NEC (a világ harmadik legnagyobb chipgyártója) azzal magyarázza az előrejelzések romlását, hogy erősen lelassult az USA telekommunikációs piaca és csökkent a PC-kereslet Japánban -- ezenkívül folyamatosan csökkent a memóriachipek ára. A PC-k és félvezetők iránti kereslet stagnálása várhatóan a március végén záruló második pénzügyi félévben is tartani fog, ez ellensúlyozza az NEC rendszerintegrációs szolgáltatásainak jó teljesítményét, amely mögött a vállalati és kormányzati szektorok erős kereslete áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról