Szerző: Vörös Péter

2001. szeptember 12. 14:41

Az új Symmetrix-modellekkel az EMC tovább növeli előnyét a mainframe piacon is

[Hill & Knowlton Hungary] Az EMC a Symmetrix 8000 család számos nagygépes újdonságát jelentette be -- ismét bizonyságot téve a folyamatos innovációról és a vásárlókkal való törődésről, amely immár több mint öt éve, hogy a mainframe-es információtárolási piac élére repítette a céget. Az Enginuity 5568 operációs környezet újdonságaival együtt az új fejlesztések a funkcionalitás és konnektivitás páratlan kombinációját kínálják -- a rendszerek többek között kezelik az IBM OS/390 és z/OS nemrég megjelent funkcióit is.

[Hill & Knowlton Hungary] Az EMC a Symmetrix 8000 család számos nagygépes újdonságát jelentette be -- ismét bizonyságot téve a folyamatos innovációról és a vásárlókkal való törődésről, amely immár több mint öt éve, hogy a mainframe-es információtárolási piac élére repítette a céget. Az Enginuity 5568 operációs környezet újdonságaival együtt az új fejlesztések a funkcionalitás és konnektivitás páratlan kombinációját kínálják -- a rendszerek többek között kezelik az IBM OS/390 és z/OS nemrég megjelent funkcióit is.

Az EMC 1990-ben lépett be a mainframe-es információtárolási piacra az eredeti Symmetrix rendszerekkel, és 1995-re már a piac vezetője volt. Az EMC azóta folyamatosan növeli előnyét. A Gartner Dataquest szerint 2000-en az EMC az 1,9 milliárd dolláros OS/390 nagygépes információtárolási piac 45,3 százalékát mondhatta magáénak -- 14 százalékkal többet, mint a második számú gyártó.

Joe Tucci, az EMC elnök-vezérigazgatója így nyilatkozott: "Ha az ember az élen van, nem elegendő csupán kompatibilitást vagy egyenértékű funkcionalitást kínálnia: folyamatosan hallgatnia kell a vásárlókra, hogy megállapítsa, mik a legfontosabb igények, majd következetesen és gyorsan meg kell valósítani ezeket a funkciókat a vásárlók környezeteiben, és olyan egyedi, innovatív technológiával kell előrukkolni, amelyet sehol másutt nem kaphatnak meg. Így lett az EMC a nagygépes információtárolási eszközök első számú gyártója -- azáltal, hogy segíti vásárlóit a termelékenység növelésében, miközben folyamatosan faragja le a kritikus fontosságúnak tekintett üzleti elvárások kielégítéséhez szükséges költségeket. Pontosan ugyanígy kívánja az EMC növelni előnyét a mezőnyhöz képest a közeljövőben."

A nagygépes funkcionalitás terén történt fejlesztések

A Symmetrix 8000 családnak a nagygépes környezeteket érintő fejlesztései az alábbiak:

Symmetrix FICON Channel Director: Az EMC FICON Channel Directora, amely lényeges teljesítménynövekedést kínál az IBM z/OS és OS/390 nagygépek hagyományos ESCON kapcsolatához képest, lehetővé teszi a Symmetrix 8000 natív FICON csatorna alapú kapcsolatát. Az új FICON Channel Director serkenti a konszolidációs törekvéseket: túllép az ESCON csatornák átviteli és kapcsolati korlátain, és -- bármilyen speciális távolságnövelő berendezés használata nélkül -- képes akár 10 kilométer távolságot is áthidalni. A FICON Director visszamenőleg kompatíbilis az összes leszállított Symmetrix 8000 rendszerrel.

FICON-ra felkészített EMC Connectrix: Az EMC Connectrix Enterprise Director termékei (az ED-1032 és az ED64M) fel lettek készítve a FICON kezelésére. Ennek eredményeképpen a vásárlók meglévő Connectrix-termékeiket nagygépes és nyíltrendszeri környezetekben egyaránt hasznosítani tudják -- növelve a befektetés védelmét és csökkentve a rendszer összköltségét.

ESCON 4 portos Serial Channel Director: Az összes Symmetrix 8000 modellhez kapható ESCON 4 portos Serial Channel Director (soroscsatorna-vezérlő) iparágvezető kapcsolódást kínál a nagygépes környezetekben: vezérlőnként négy egyidejű I/O-folyamot tesz lehetővé a gazdagép és a Symmetrix-rendszer között és akár 32 egyidejű I/O-folyamot a teljes Symmetrix-rendszerben. Ez az integrált megoldás megduplázza a Symmetrix jelenlegi soros teljesítményét és lényeges méretezhetőség-növekedést jelent azon vásárlók számára, akik nagykapacitású rendszereket üzemeltetnek és kihasználják az Enginuity operációs környezet nyújtotta helyreállási, hibajavítási, hibaizolációs és robusztus telefonos értesítési funkciókat.

A Geographically Dispersed Parallel Sysplex (földrajzilag elosztott, párhuzamos Sysplex, GDPS): A GDPS az IBM egyedi cluster- és meghibásodás esetén történő feladatátvételi megoldása. Az EMC szintén kezeli ezt a megoldást: az IBM Peer-to-Peer Remote Copy (PPRC) parancskészlete bekerült az Enginuity operációs környezetbe valamint az EMC Symmetrix Remote Data Facility (SRDF) funkciójába, így a Symmetrix 100 százalékosan GDPS-kompatíbilissé vált. A GDPS-t az SRDF-fel és más, külső fejlesztésű, GDPS-kompatíbilis távoli másolási megoldással együtt alkalmazó vásárlók immár a közös parancskészlettel felügyelhetik teljes tárolási környezetüket -- csökkentve a rendszer bonyolultságát és költségeit.

Az ESCON-portok logikai útjának megnövelése: OS/390 környezetekben a nagygépes processzor-erőforrások ún. logikai partíciókba (LPAR-okba) vannak szervezve, hogy különféle alkalmazásokat futtassanak, és ún. "logikai utakon" (logical paths) keresztül kapcsolódnak a lemez-erőforrásokhoz a Symmetrix ESCON-portjain keresztül. Az EMC ma lényeges előrelépést könyvelhet el a mainframe-es kapcsolódás terén: 16-szorosára nőtt a kezelhető logikai utak száma. ESCON-portonként akár 512 logikai port is használható, kétszer annyi, mint bármely más gyártó berendezésével. Ez a bővítés azt jelenti, hogy a nagygépes vásárlók maximálisan kihasználhatják a Symmetrixnek a kapacitás, a kapcsolódás és az átvitel terén elért előrelépéseit -- más szavakkal, páratlan nagygépes teljesítményhez jutnak a létező legalacsonyabb összköltséggel.

Dinamikus Parallel Access Volumes and Multiple Allegiance: A Parallel Access Volumes/Multiple Allegiance (PAV/MA) egy kizárólag nagyszámítógépeken megtalálható funkció, amely feloldja az MVS operációs rendszer korlátját a téren, hogy kötetenként kizárólag egy kiemelt I/O művelet végezhető. Az EMC ma bejelentette, hogy a Symmetrix 8000 sorozat tagjai dinamikus módon támogatják a PAV/MA használatát. A kibővült funkció lényeges teljesítménynövekedést jelent mindazon vásárlók számára, akik életét megkeseríti a kötetek nagymérvű "eldugulása" -- a szinte minden nagygépes környezetben előforduló probléma. Az EMC Symmetrix rendszerek dinamikus PAV/MA-kezelést biztosítanak mind az IBM z/OS, mind az OS/390 környezetekhez.

RAID-10 konfigurációk OS/390-hez: Ez az OS/390 nagygép-specifikus funkció azt teszi lehetővé, hogy a Symmetrix system "szétcsíkozza" az adatokat (RAID 0) eszközök egy "tükrözött" halmazán (RAID 1), vagyis egyszerre teszi lehetővé a párhuzamos I/O-feldolgozást és az adatok maximális védelmét az EMC kifinomult RAID-1 algoritmusaival. Ez a "RAID-10"-fejlesztés összességében jobb teljesítményt biztosít, és véd az ellen is, hogy "elduguljon" az adatfolyam a lemezhozzáférés során. Egyetlen nagygépes tárolóeszköz-gyártó sem kínál hasonló funkciót.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról