:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. szeptember 4. 09:50

A Hewlett-Packard 25 milliárd dollárért megvásárolja a Compaq Computert

A Hewlett-Packard egy részvénycserés ügylet keretében 25 milliárd dollárért felvásárolja a Compaq Computert - jelentette be a két vállalat hétfő este.

A Hewlett-Packard egy részvénycserés ügylet keretében 25 milliárd dollárért felvásárolja a Compaq Computert - jelentette be a két vállalat hétfő este.

A létrejövő vállalat 87 milliárd dollárra becsült éves bevétele alig lesz alacsonyabb az IBM-énél, amely jelenleg a világ legnagyobb számítástechnikai vállalata. Az új, megizmosodott HP pedig megszerzi a piacvezető szerepet a szerverek, PC-k és a képfeldolgozó és nyomtató berendezések területén.

Carly Fiorina, a HP igazgatótanácsának elnöke és vezérigazgatója az új cégnél ugyanezeket a feladatokat látja majd el, míg Michael Capellas, a Compaq vezérigazgatója az elnöki posztot tölti majd be. Capellas és a Compaq igazgatótanácsának négy másik tagja csatlakozik a HP igazgatótanácsához.

"A két cég és termékcsalád egyesítésének stratégiai előnyei mellett a részvényesek is jelentős előnyökhöz jutnak a radikális költségcsökkenés és az új növekedési kilátások miatt" - mondta Carly Fiorina. "Ezzel a lépéssel megváltoztatjuk a piaci verseny alapjait ebben az iparban" - tette hozzá Capellas.

A felvásárlást a HP és a Compaq igazgatótanácsa is jóváhagyta. A Compaq részvényesei 0,6325 HP részvényt kapnak minden egyes Compaq papírjuk után. A HP részvényesei 64, a Compaq tulajdonosai pedig 36 százalékot birtokolnak majd az egyesített cégben.

Az összeolvadt vállalat főhadiszállása Palo Altoban (CA, USA) lesz, a HP eddigi központjában, de a cég "erőteljesen jelen lesz" Houstonban, ahol a Compaq központja található. Az egyesített cég több, mint 160 országban lesz jelen és 145 ezer alkalmazottat foglalkoztat majd.

Az "új" HP négy operatív egység köré szerveződik. A képfeldolgozási és nyomtatási részleg vezetője Vyomesh Joshi lesz (jelenleg a HP ugyanilyen részlegét vezeti), az Access Devices üzletág Duane Zitzner alá tartozik majd (a HP számítástechikai részlegének elnöke), az információ-technológiai infrastruktúra részletet Pter Blackmore irányítja (jelenleg a Compaq értékesítési alelnöke), a szolgáltatás üzletágért pedig Ann Livermore felel (a HP szolgáltatás részlegének elnöke).

Az egyesült vállalat pénzügyi igazgatója Robert Wayman lesz, aki jelenleg is ezt a tisztséget tölti be a HP-nál.

Természetesen ahhoz, hogy az üzlet valóban létrejöjjön, szükség lesz az amerikai hatóságok beleegyezésére is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.