:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. augusztus 23. 14:35

A PC-gyártók rendkívüli akciókkal igyekszenek elcsábítani a vevőket: nyomtató akár 1 dollárért

[CNET] A PC-eladások egész éves mélyrepülését az iskolakezdési szezonban intenzív reklámozással és jelentős árcsökkentésekkel próbálják helyrepofozni a PC-gyártók.

[CNET] A PC-eladások egész éves mélyrepülését az iskolakezdési szezonban intenzív reklámozással és jelentős árcsökkentésekkel próbálják helyrepofozni a PC-gyártók.

Az akciók kedvelt formái között vannak a visszaküldhető kuponok és az ingyen vagy majdnem ingyen mellékelt perifériák - nyomtatók, CD-írók, extra memória vagy akár egy kéziszámítógép. Az Intel jövő héten esedékes, közel 50 százalékos árcsökkentése után pedig még alacsonyabb árak várják majd a türelmes vevőket.

"A gyártók kínja a vevők öröme" - fogalmazott találóan Roer Kay, az IDC elemzője. "A reklámok vonzzák a vásárlókat. Ahol árleszállítás van, ott mindig megnő a forgalom. Régi trükk."

A karácsony előtti bevásárlást leszámítva a legtöbb PC-t mindig ősszel, az iskolakezdési szezonban adják el. Azonban a jelenlegi árleszállítások és akciók még a szokásosnál is intenzívebbek. Régebben egy akciós gépben legfeljebb egy CD-ROM volt, meg némi memória. Ma már viszont szinte lehetetlen olyan konfigurációt venni, amiben ne lenne CD-RW vagy DVD-meghajtó és legalább 128 MByte RAM.

Az egyik amerikai kiskereskedelmi láncnál (Circuit City) vásárolt Compaq Presario 5000Z konfigurációhoz 1 dollárért lehet Compaq tintasugaras nyomtatót venni. Ha ugyanehhez a géphez 17 inches monitort is választ a vásárló, kap egy kupont, ami 200 dollár visszatérítésre jogosítja. Így az 1,2 GHz órajelű Athlon processzorral szerelt gép monitorral és nyomtatóval együtt csak 1,300 dollárba kerül.

A CompUSA boltjaiban az 1 GHz-es Pentium III processzorral szerelt Presario 5104US konfiguráció 15 hüvelkes monitorral és nyomtatóval együtt mindössze 949 dollárba kerül, ha a vásárló visszaküldi a 300 dollár értékű kupont.

Természetesen az alsó árkategóriás gépek is vannak akciós áron: A HP Pavilion 7920 számítógépe 900 MHz-es Celeron processzorral, 128 MByte memóriával, 30 GByte-os merevlemezzel és CD-RW meghajtóval rendelkezik. A teljes konfiguráció 15 inches monitorral és HP DeskJet DJ648 nyomtatóval együtt a kedvezményeket és visszatérítéseket figyelembe véve már 799 dollárért megvehető.

A vásárlás utáni visszatérítések az 1990-es évek végén, az Internet-korszak beköszöntével kezdtek elterjedni, amikot az Internet-szolgáltatók akár 400 dollárt is visszafizettek az újonnan megvásárolt számítógép árából, ha a vevő 2 vagy 3 évre elkötelezte magát az adott Internet-szolgáltató mellet. A mostani visszatérítések azonban már nem tartalmaznak ilyen kötöttségeket.

Azonban ennek a típusú akciónak is van hátránya: a kedvezmények rendszerint egy egész konfiguráció és egy monitor együttes vásárlása esetén érvényesek, azaz ha valaki már rendelkezik monitorral, amit meg szeretne tartani, akkor teljes áron kell megvennie a számítógépet.

A PC-gyártók mellett a processzorgyártók is támogatják az árleszállításokat. Az Intel számára ez egy jó lehetőség, hogy túladjon a raktáron maradt chipjein. A vállalat megerősítette, hogy részt vesz különböző akciókban, de a részleteket üzleti titokra hivatkozva nem árulta el.

Az NPD Intelect felmérései szerint az akciók megteszik a hatásukat, ugyanis augusztusban a kiskereskedelmi PC-eladások heti átlagos 10 százalékkal nőttek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.