:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. augusztus 21. 12:03

A második negyedévben az eladott PC-k közel negyede notebook volt

[CNET] A számítógépgyártók már évek óta mondogatják, hogy egyszer a notebookok átveszik az asztali gépek helyét. Az IDC piackutató intézet jelentése szerint végre megkezdődött ez a folyamat.

[CNET] A számítógépgyártók már évek óta mondogatják, hogy egyszer a notebookok átveszik az asztali gépek helyét. Az IDC piackutató intézet jelentése szerint végre megkezdődött ez a folyamat.

A hordozható gépek nagon sokáig csak kevesebb, mint 20 százalékát tették ki a világszerte eladott számítógépeknek. Azonban tavaly a notebookok áttörték a bűvös 20 százalékos határt, az idei áv második negyedévében pedig megközelítették a 24 százalékot.

"A notebookok 24 százalékkal részesedtek a [második negyedévs PC-] eladásokból, ami a megelőző negyedévnél és a tavalyi második negyedévnél is megasabb" - mondta az IDC elemzője Alan Promisel. "Igen jelentős a növekedés".

A notebook-eladások erősödése igazán jól jön a PC-gyártóknak. Az asztali gépek piacán tapasztalható alacsony kereslet, a csökkenő profit és az árverseny miatt egyre többen fordulnak a hordozható gépek felé, amelyek nagyobb profittal kecsegtetnek.

"Általánosságban a trend folytatódni fog. Előrejelzéseink szerint 2005-re a notebookok már 25 százalékos részesedést szereznek" - mondta Promisel. 1999-ben az eladott PC-k 18 százaléka volt notebook, ami 2000-re 20 százalékra nőtt. Az idei év második negyedévében az eladott PC-k 23,2 százaléka volt hordozható számítógép.

Az IDC szerint a növekedés megállíthatatlan. A vállalat valószínűleg jelentősen megváltoztatja majd a 2005-re jósolt 25 százaléksos szintet, amikor elkészíti következő jelentését - állítja Promisel.

Bár számos körülmény hozzájárult a notebookok hirtelen sikeréhez, a legfontosabb tényező az ár volt. A főbb alkatrészek (kijelzők, memória) ára rendkívül alacsony volt a második negyedévben, így az alsó kategóris gépek ára csökkent, a csúcsmodellek pedig egyre nagyobb teljesítményűek lettek.

Azonban akármennyire is csökkennek az árak, a notebookok mindig drágábbak lesznek az asztali gépeknél. Ez főként a beépített laposkijelzőknek köszönhető, amelyek az utóbbi időben ugyan egyre olcsóbbak lettek, még mindig a hordozható gépek legdrágább alkatrészének számítanak. A chipgyártók a mobil működéshez hangolt, alacsony fogyasztású és kis méretű processzorokat és grafikus chipeket pedig jelentősen drágábban adják, mint az asztali változatokat.

"Az asztali gépek mindig olcsóbbak maradnak, de ez az ára a mobilitásnak" - mondta Promisel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.