:

Szerző: Vörös Péter

2001. augusztus 21. 00:02

A Hewlett-Packard harmadik pénzügyi negyedéves eredményei a júliusi profitfigyelmeztetésnek megfelelően alakultak

[Bloomberg, CNET, Reuters, Yahoo Finance] A számítógép- és nyomtatógyártó Hewlett-Packard bejelentette harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit, amelyek a múlt hónapban közzétett profitfigyelmeztetésnek megfelelően sikerültek. A cég nettó nyeresége 218 millió $ (részvényenként 11 cent volt), szemben az előző év hasonló időszakában elért 1,04 milliárd $-hoz képest, míg a forgalom a tavalyi 11,8 milliárd $-ról 14%-kal, 10,1 milliárd $-ra esett vissza.

[Bloomberg, CNET, Reuters, Yahoo Finance] A számítógép- és nyomtatógyártó Hewlett-Packard bejelentette harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit, amelyek a múlt hónapban közzétett profitfigyelmeztetésnek megfelelően sikerültek. A cég nettó nyeresége 218 millió $ (részvényenként 11 cent volt), szemben az előző év hasonló időszakában elért 1,04 milliárd $-hoz képest, míg a forgalom a tavalyi 11,8 milliárd $-ról 14%-kal, 10,1 milliárd $-ra esett vissza.

A HP július 26-án jelentette be azt, hogy az idei harmadik elbocsátási hullám keretében 6000 alkalmazottól válnak meg. (A HP a bejelentett elbocsátások miatt 250-300 millió $-os költséggel számol.) Ekkor jelentette be a cég azt is, hogy a július 31-ével záruló pénzügyi negyedéves forgalom 14-16%-kal fog csökkenni, szemben az elemzők akkori 6%-os várakozásaival. A csütörtökön a tőzsdei zárás után bejelentett eredmények nagyjából az elemzők várakozásainak feleltek meg, ezt mutatja az is, hogy a cég részvényárfolyama pénteken mindössze 0,08$-ral (0,33%-kal) csökkent 24,05$-ra.

Carly Fiorina, a cég elnök-vezérigazgatója egy befektetőkkel folytatott konferenciahíváson elmondta, hogy "amíg a piaci körülmények továbbra is túlságosan gyorsan változóak ahhoz, hogy pontos eredményeket lehessen előrejelezni, a cég a negyedik negyedévben növekedésre számít a harmadik pénzügyi negyedévhez képest, ennek főként szezonális összetevői vannak, a bruttó haszonrés és a kiadások pedig lényegében változatlanok maradnak az előző negyedévhez képest". Fiorina azt is hozzátette, hogy a cég nem lát semmi jelet arra, hogy a piac javulna 2002. tavasza előtt.

Bob Wayman, a cég pénzügyi vezérigazgatója elmondta a befektetőknek, hogy a negyedik pénzügyi negyedéves forgalom várhatóan több, mint 14%-kal csökken az előző év hasonló időszakához képest.

A cég szerint a fogyasztói eladások 21%-kal csökkentek az előző évhez képest, míg a vállalati eladások 11%-kal csökkentek. Az otthoni PC eladások 36%-kal estek vissza, míg az Imaging and Printing Systems (nyomtatók és szkennerek) részleg forgalma 10%-kal csökkent. Fiorina szerint a cég a gyengébb teljesítmény dacára továbbra is szereplő marad a PC piacon.

A harmadik pénzügyi negyedévben a cég Unix szerver eladásai 22%-kal csökkentek az előző év hasonló időszakához képest, bár a HP csúcskategóriájú Superdome szervereinek eladásai 45%-kal nőttek. A PC szerver eladások 29%-kal csökkentek. A notebook forgalom 5%-kal csökkent. A tárolási eszközök eladásai 12%-kal csökkentek, míg a szoftverforgalom 16%-kal esett vissza. John Jones, a Salomon Smith Barney egyik elemzője szerint a HP-nek sikerül előrelépnie: "bár strukturális és termékciklus kérdések valóban fennállnak, véleményünk szerint ezek jelenleg sokkal közelebb állnak a pozitívumhoz, mint a negatívumhoz. Egyes befektetők nem osztják Jones véleményét: Christian Koch, a Trusco Capital Management egyik elemzője szerint nem biztos, hogy Fiorina a legjobb döntéseket hozta a cég hároméves átszervezési programjának keretében.

A világ második legnagyobb számítógépgyártójának részvényárfolyama idén 24%-kal csökkent, szemben a Standard & Poor's 500 Index 11%-os visszaesésével és az IBM 24%-os emelkedésével. A befektetők akkor kezdték elveszíteni Fiorina szavahihetőségét, amikor az idei pénzügyi évre 15-17%-os növekedést jósolt -- ezzel szemben az elemzők jelenleg 7,4%-os visszaesésre számítanak. Tavaly ősszel a cég tárgyalásokat folytatott a PricewaterhouseCoopers LLC tanácsadói ágának 18 milliárd $-os megvételéről, a tárgyalások novemberben eredménytelenül végződtek -- a befektetők többségében ellenezték az ügyletet, mondván, hogy az túl sokba kerül és túl nehéz a megvásárolandó részleget beintegrálni a meglévő üzletágakba.

Fiorina irányítása alatt a cég négy egymást követő negyedévben túlhaladta az elemzők várakozásait -- tavaly novemberben ezután részvényenként 10 centtel maradt a cég az előrejelzések alatt. Azóta mindhárom negyedévben profitfigyelmeztetést kellett közzétenni a cégnek, ez sem tett jól a felsővezetés hitelének.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.