Szerző: Bőle György

2001. augusztus 21. 14:25

A Hewlett-Packard már szeptemberben piacra dobja a világ első kombinált DVD+RW/CD-RW meghajtóit

[HP, CNET] Az újraírható DVD-szabványok közötti harc kiszélesedését körvonalazza a Hewlett-Packard vasárnapi bejelentése, miszerint a cég már szeptember folyamán elkezdi forgalmazni az iparág első kombinált DVD+RW/CD-RW meghajtóit.

[HP, CNET] Az újraírható DVD-szabványok közötti harc kiszélesedését körvonalazza a Hewlett-Packard vasárnapi bejelentése, miszerint a cég már szeptember folyamán elkezdi forgalmazni az iparág első kombinált DVD+RW/CD-RW meghajtóit.

A DVD-writer dvd100i névre hallgató egység 599 dolláros (~ 168ezer Ft.) áron kerül a boltok polcaira, és legkésőbb pedig ez év végéig a megújuló HP Pavilion számítógépcsaládban is fellelhető lesz. A meghajtók elsőként kiskereskedelemben történő megmérettetése, illetve a későbbiekben a kifejezetten otthoni felhasználóknak szánt Pavilion PC-családban történő alkalmazásuk jól mutatja a HP azon elképzeléseit, hogy az újraírható DVD sikere főként az otthoni felhasználókon múlik.

Az új meghajtó a HP által teljes mellszélességgel támogatott DVD+RW (újraírható DVD) szabványra épül, a DVD-writer dvd100i drive ugyanis nem csak a CD-R és CD-RW lemezeket képes írni, hanem a nagysűrűségű DVD+RW lemezeket is, amelyek kapacitása 4,7 GByte. A meghajtó 2.4x sebességgel írja a DVD+RW lemezeket, 12x sebességgel írja és 10x sebességgel írja újra a CD-ket, ezen felül 8x DVD- és 32x CD-olvasóként is funkcionál. A "csupán" 2.4x sebességű DVD-újraírás kevésnek tűnhet a CD-írás értékeihez szokott felhasználói szemnek, azonban nem szabad elfeledkezni a DVD+RW lemezek jóval nagyobb adatsűrűségéről.

A HP a meghajtóhoz való újraírható DVD-ket várhatóan szintén szeptemberben kezdi el forgalmazni darabonkénti 15.99 dolláros (~ 4500 Ft.) áron.

A DVD-writer dvd100i IDE illesztőfelületű és rendelkezik valamiféle buffer-kiürülést megakadályozó technológiával, ám ennek pontos "fajtáját" a HP a bejelentéskor nem közölte.

A HP a termékhez számos szoftvert is mellékel. A HP MyDVD Video alkalmazás segítségével otthoni videofelvételeinket ültethetjük át DVD-re, a HP Recordnow szoftverrel zenéinket és adatainkat írhatjuk ki CD-re és DVD-re. Ezenkívül a dobozva kerül a Cyberlink PowerDVD nevű szoftveres DVD-lejátszó programja is.

A HP mostani bejelentése szimbolikus, hisz talán elmozdíthatja a holtpontról az egységes újraírható DVD-szabvány kialakulásának folyamatát, olyatén módon, hogy a CD-piacon legmeghatározóbb gyártók által támogatott DVD+RW szabvány gyors és széleskörű elterjesztésével gyorsíthatja a két másik szabvány (DVD-RAM, DVD-RW) kiszorítását a piacról.

A DVD+RW szabvány mögött olyan gyártók sorakoztak fel, mint -- a CD-R és CD-RW szabványok zászlóvivői -- a HP, a MCC/Verbatim, a Philips, a Ricoh, a Sony, a Yamaha, illetve a szabványt megalkotókhoz időközben csatlakozott Dell és a Thomson Multimedia. A DVD+RW szabványt preferáló cégek mind meghatározó elemei a piacnak, vagy multimédiás és szórakoztató elektronikai oldalról, vagy pedig a PC-gyártás oldaláról, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a másik két szabvány a 230 cégből álló DVD Forum nevű szövetség égisze alá tartozik, amely szintén komoly érdekérvényesítő erővel bír.

Természetesen a szabványok harcába a kompatibilitás is jelentősen beleszól majd, mert míg a DVD-RAM nem kompatibilis a jelenleg forgalmazott DVD-lejátszók legtöbbjével, addig a másik két szabvány igen, éppen ezért várják e kettő közül a befutót. Nem szabad azonban arról sem megfeledkezni, hogy vannak törekvések a DVD Forum szövetségen belül (ún. DVD Multi) a DVD-RAM és a DVD-RW szabványok valamilyen formában történő kompatíbilissá tételéré. A helyzetet már csak bonyolítja, hogy a Sony némileg kettős vizeken evez, jövőbeli termékeiben két ellenlábast, mind a DVD-RW, mind a DVD+RW szabványt támogatva. Ugyanakkor a Sony ezen termékei csak a jövő évben jelennének meg, addig pedig bármi megtörténhet, akár még egy pálca törés is ezen vagy azon az oldalon...

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról