Szerző: Barna József

2001. augusztus 7. 23:01

hp Superdome szerver és Oracle9i: rekord az adattárházas környezeteket vizsgáló benchmark-tesztben?

[Noguchi & Peters] A Hewlett-Packard Company és az Oracle Corporation mai bejelentése szerint a hp Superdome szerver, az Oracle9i Database adatbázis-kezelő szoftver és a hp Surestore disk array XP512a lemeztömb kombinációja új adattárház-benchmark rekordot állított fel.

[Noguchi & Peters] A Hewlett-Packard Company és az Oracle Corporation mai bejelentése szerint a hp Superdome szerver, az Oracle9i Database adatbázis-kezelő szoftver és a hp Surestore disk array XP512a lemeztömb kombinációja új adattárház-benchmark rekordot állított fel.

A fenti egyszerveres konfiguráció 1 terabájt méretű adatbázison nyújtott TPC-H benchmark eredménye - feleakkora processzorszám mellett - lekörözi az IBM RS6000 SP550 csoportos rendszere által elért értéket, egy CPU-ra eső teljesítmény szempontjából pedig az IBM, az NCR és a Sun Microsystems megfelelő eredményét is maga mögé utasítja.

Az új csúcs 35%-kal múlja felül a hp Superdome szerver korábbi világrekordját, ami újfent ékesen bizonyítja, hogy a hp Superdome, az Oracle9i Database és a hp Surestore disk array XP512 együttese világszínvonalú teljesítményt és beruházás-megtérülést garantál az adattárházas környezetek számára.

Az egyrendszeres 1,000 GB TPC-H benchmark új rekordja 13 160 lekérdezés/óra (QphH), ár-teljesítmény mutatója pedig 713 USD/QphH. A vizsgált megoldásra szeptember 5-től fogadnak el megrendeléseket. A döntéstámogató és adattárházas alkalmazások valós környezetre jellemző működését vizsgáló, ipari szabványos TPC-H benchmark a nagyméretű adatbázison végrehajtott, összetett ad hoc lekérdezések terén tanúsított teljesítményt méri.

"Napjaink erősödő piaci versenyében a vállalkozásoknak minden korábbinál jobban kell ismerniük ügyfeleiket, termékeiket és szolgáltatásaikat" - nyilatkozta Mark Hudson, a hp Business System and Technology Organization nemzetközi marketingvezetője. "Az új TPC-H rekord meggyőzően igazolja, hogy a hp Superdome szerver, a hp Surestore disk array XP512 és az Oracle9i Database kombinációja képes arra, hogy megbízható alapot nyújtson a vállalatok számára a rendkívül bonyolult lekérdezések útján megszerezhető, fontos információk előállításához."

"Az Oracle és a hp termékeit ötvöző üzleti felhasználók egyszerűbb technikai megoldás alkalmazásával és kisebb beruházás mellett juthatnak pontos és naprakész üzleti információkhoz. Az Oracle9i Database még annak ellenére is nagyobb teljesítményt nyújtott a teszt során, hogy az IBM termékéhez képest feleannyi processzort tartalmazó hp Superdome szerveren futott. Az IBM DB2 ráadásul háromszor annyiba kerül, mint a hp megoldása" - jelentette ki Chuck Rozwat, az Oracle Server Technologies elnökhelyettese. "Az Oracle9i Database az adattárházas környezetek piacvezető adatbázis-szervere. Az új benchmark-rekord magyarázattal szolgál arra nézve, miért döntenek oly sokan az Oracle terméke mellett."

A tesztet hp-UX 11i operációs rendszert és Oracle 9i Database szoftvert futtató, 64 db PA-RISC 8600 alapú processzort, 128 GByte memóriát, valamint négy hp Surestore disk array XP512 lemeztömböt tartalmazó hp Superdome szerveren hajtották végre.

A TPC szabványokról a http://www.tpc.org/ címen olvasható bővebb információ.

Megjegyzés: olvasóink hívták fel a figyelmünket arra, hogy a sajtóközlemény félrevezető adatokat tartalmaz. Ugyanis, amint az a http://www.tpc.org/tpch/results/h-ttperf.idc címen is olvasható, a leggyorsabb szerver a TPC-H benchmark szerint mind 1, mind pedig 3 terabyte-os adatbázis kezelésében az NCR WorldMark 5250, amely a Terradata V2R4.1 adatbázis-kezelő szoftvert használja. Mi több, az NCR ár-teljesítmény viszonya is kedvezőbb.

Köszönjük az észrevételt!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról