Szerző: Bodnár Ádám

2001. augusztus 3. 08:24

Az Ericsson, a Nokia és a Motorola üdvözli a WAP szabvány továbbfejlesztését

[Ericsson] Az Ericsson, a Nokia és a Motorola bejelentette, hogy támogatják a WAP Forum által kifejlesztett WAP (vezeték nélküli alkalmazási protokoll) szabvány legújabb verzióját, a WAP 2.0-t. A vállalatok kifejezték az új szabványon alapuló termékek, tartalom és szolgáltatások fejlesztésére irányuló szándékukat is.

[Ericsson] Az Ericsson, a Nokia és a Motorola bejelentette, hogy támogatják a WAP Forum által kifejlesztett WAP (vezeték nélküli alkalmazási protokoll) szabvány legújabb verzióját, a WAP 2.0-t. A vállalatok kifejezték az új szabványon alapuló termékek, tartalom és szolgáltatások fejlesztésére irányuló szándékukat is.

A WAP specifikáció új generációja a továbbfejlesztett kézikészülékekkel és más vezeték nélküli termékekkel együtt sokkal jobb fejlesztési környezetet teremt a fejlett mobilszolgáltatások számára. A jól bevezetett internetes szabványokon – mint például a TCP és a HTTP – és kifejezetten vezeték nélküli környezetek számára kifejlesztett alkotórészeken alapuló WAP 2.0 könnyen kezelhető, ugyanakkor hatékony eszközkészlet számtalan hasznos és izgalmas új szolgáltatás egyszerű fejlesztéséhez és telepítéséhez.

A WAP 2.0 leíró nyelvének alapja az XHTML Basic. A World-Wide Web Consortium (W3C) által kifejlesztett XHTML az a nyelv, amelyet az összes tartalom létrehozásához használnak majd, függetlenül attól, hogy a vezetékes internet vagy a mobilvilág számára készül. A vezetékes és a vezeték nélküli tartalom közötti szakadék szűkítésével az XHTML nagymértékben felgyorsítja a szolgáltatások létrehozását, és még hasznosabbá teszi a vezeték nélküli szolgáltatásokat a felhasználók számára.

A WAP 2.0 kifejlesztésénél felhasznált más internetes szabványok közé tartozik például a stíluslapok alkalmazása (Cascading Style Sheets, CSS), az átviteli réteg biztonságáért felelős szabvány (Transport Layer Security, TLS), a HTTP és a TCP. E szabványok vezeték nélküli környezetben való leghatékonyabb alkalmazásának meghatározásával jobb felhasználói tapasztalatok érhetők el. A 2,5G és 3G hálózatokon a jövőben rendelkezésre álló gazdagabb tartalom- és multimédiás szolgáltatások ezeken és ezekhez hasonló szabványokon alapulnak majd, így probléma nélkül alkalmazhatók a WAP technológiával.

A WAP 2.0 tartalmazza a multimédiás üzenetkezelő szolgáltatások (MMS) első verzióját. Ezt a szolgáltatást a 3GPP-vel együtt fejlesztették ki, amelynek segítségével a felhasználók (a hangot képpel és szöveggel kombináló) multimédiás üzeneteket küldhetnek egymásnak, ahogyan ma SMS-t.

Ráadásul a WAP 2.0 továbbfejleszti a WAP "Push" funkciót. Ez olyan szolgáltatások esetében hasznos, mint például az on-line árverés, ahol fontos, hogy a felhasználók pontosan akkor kapják meg az információkat, amikor szükségük van rá (pl. amikor valami érdekes történik), és ne nekik maguknak kelljen megkeresniük azokat.

Mivel a WAP 2.0 nyílt és kompatibilis szabvány, bármilyen jövőbeli mobilszolgáltatás nyújtásának rendkívül hasznos alkotóeleme lesz. A vállalatok biztosak abban, hogy a GSM Szövetség számára is előnyös, ha M-szolgáltatási kezdeményezése jövőbeli verziói kifejlesztésének egyik alapjaként használja a WAP 2.0-t.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról