Szerző: Bodnár Ádám

2001. augusztus 2. 15:49

A flash memória árak esése kedvező hatással lehet az MP3-lejátszók elterjedésére

[CNET] A rohamosan zuhanó flash memória árak rendkívül jótékony hatással lehetnek a digitális zenelejátszók, kamerák és más eszközök értékesítési adataira.

HIRDETÉS

[CNET] A rohamosan zuhanó flash memória árak rendkívül jótékony hatással lehetnek a digitális zenelejátszók, kamerák és más eszközök értékesítési adataira.

A Sony szerdán jelentette be, hogy csökkenti Memory Stick moduljainak árát, az áresés mértéke bizonyos esetekben a 37 százalékot is elérte. A többi flash memória formátum (Secure Digital, Smart Media, CompactFlash) is hasonló áresésen ment keresztül mostanában, ugyanis a memóriagyártók igyekeznek túladni a felhalmozódott készleteken.

Tavaly ez a szituáció teljesen valószínűtlennek tűnt, amikor a flash memória hiánya miatt az árak 2 dollár/MByte-ig emelkedtek. Idén azonban az év végére az árak akár 30 cent/MByte-ig is csökkenhetnek.

Jelenleg az átlagos MP3-játszókban 64 MByte memória található, de a gyártók egyre inkább növelik a kapacitást - léteznek már 192 MByte-tal vagy akár ennél több memóriával szerelt típusok is. Tavaly az MP3-játszók rendszerint 32 MByte memóriával kerültek az üzletekbe.

Az IDC felmérései szerint a flash memória alapú digitális audiolejátszók piaca 2005-ig 12 százalékkal nő. Bár a digitális zenelejátszók között egyre több CD vagy HD-alapú megoldás létezik, a flash memória alapú készülékek a legkisebbek, legkönnyebbek és nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket sem.

Noha a digitális kameráknak is fontos alkotóeleme a flash memória, ezek a készülékek nem lesznek jelentősen olcsóbbak, mert a memórián kívül számos drága alkatrész található bennük. Tavaly a digitális kamerák piaca 130 százalékot nőtt. 2005-ben évi 40 millió kamera eladásával számol az IDC.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 02:13

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.