:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 30. 10:42

A Compaq bejelentette 2001 második negyedévi eredményeit

A vállalati technológiák és megoldások

A vállalati technológiák és megoldások biztosításában vezető világpiaci szerepet betöltő Compaq Computer Corporation bejelentette, hogy 67 millió dollár nettó üzleti eredménnyel fejezte be a 2001. június 30-ával záruló második negyedévet, amely egy törzsrészvényre vetítve 4 centnek felel meg. Az árbevétel 2001. második negyedévében 8,5 milliárd dollár volt.

"Meg vagyok elégedve a cég stabil teljesítményével ebben az erőpróbát jelentő környezetben" - mondta Michael Capellas elnök-vezérigazgató. "Sikerült teljesíteni a cég üzleti modelljének javítására vonatkozó elhatározásunkat, és szolgáltatásokkal és megoldásokkal kapcsolatos stratégiánk megadta a szükséges lendületet. Jó példa erre a Compaq Global Services, amely egy év alatt 7 százalékkal, nemzeti valutában számítva 13 százalékkal növekedett.

"Konzekvensen tartottuk magunkat a szigorú költséggazdálkodáshoz - a működési költségek az elmúlt három év alatt most voltak a legalacsonyabbak -, és folytattuk a termék innovációba és a kreatív piacra viteli módszerekbe, egyebek közt a teljesen új filozófiát követő, hamarosan részletesen is ismertetésre kerülő Computing On Demand ("Számítástechnika igény szerint") programba eszközölt beruházásokat" - folytatta Capellas. Az előre jelzett részvényenkénti nyereséget is sikerült elérnünk, pedig a teljes szállítási láncban drasztikusan visszaszorítottuk a készletszinteket.

A készletszintet az első félév során majdnem 1 milliárd dollárral csökkentettük, amelyen belül az értékesítési csatornák készletszintje több mint 500 millió dollárt tett ki, miközben a szállítási határidőket is jobban tudtuk tartani."

A második negyedévben elért árbevétel-arányos bruttó árrés 21,5 százalék volt, amely az előző negyedévi szintnél egy százalékponttal, az egy évvel korábbi szintnél pedig két százalékponttal alacsonyabb. Mindez az agresszív árverseny és volumencsökkenés következménye, amelyet a készletgazdálkodás és árbevétel-összetétel javításával sikerült ellensúlyozni. A 2001 második negyedévi működési költségek 1,7 milliárd dollárt tettek ki, 102 millió dollárral kevesebbet, mint 2001 első negyedévében, illetve 120 millió dollárral kevesebbet, mint az előző év ugyanezen időszakában.

A társaság működési eredménye nem tartalmazza a 493 millió dolláros szerkezetátalakítási költséget. Ezzel a költséggel együtt a cég nettó vesztesége 279 millió dollár, egy törzsrészvényre vetítve 17 cent volt. 2000 második negyedévében a cég árbevétele 10,1 milliárd dollár, tiszta nyeresége 388 millió dollár, egy részvényre jutó tiszta nyeresége 22 cent volt. A társaság befektetési portfoliójából származó 25 millió dollár adózás utáni tiszta nyereséggel korrigálva az egy törzsrészvényre jutó nyereség 21 centet tett ki.

"Az üzleti modellünk hatékonyságának folyamatos javulása kezdi kifejteni pozitív hatását, mely a tartós növekedés és nyereségesség pályájára állítja a társaságot" - mondta Capellas. "Ennek ellenére - mint azt a szakma többi képviselőjétől is hallhattuk - a gazdasági környezet továbbra is erőpróbát fog jelenteni."

"A fogyasztói kiskereskedelmi szegmens kivételével bizonyos fokú stabilizációt tapasztalunk az Egyesült Államokban, Európában és más térségekben azonban gyengül a piac" - folytatta Capellas. "Ebben a környezetben üzleti modellünk javítására és stratégiai terveink teljesítésére összpontosítunk" - folytatta Capellas. "Rövid távon a piac bizonytalan marad, így nehéz nagy pontossággal előzetes számításokat végezni. Ennek ellenére a harmadik negyedévre 8,0-8,4 milliárd dollár árbevételre és 7-9 cent részvényenkénti nyereségre számítunk."

A Compaq Global Services árbevétele egy év alatt 7 százalékkal, nemzeti valutában számítva 13 százalékkal növekedett. A Global Services ma már a cég árbevételének 23 százalékát adja, ami 21 százalékos növekedést jelent az első negyedévhez képest, és folyamatosan javulást mutatva közelít az elérendő cél felé, amely szerint a szolgáltatások arányának meg kell haladnia az összárbevétel 30 százalékát. Egyes országokban, köztük Japánban, az Egyesült Királyságban, Svájcban és Magyarországon a szolgáltatások már az összárbevétel több mint 30 százalékát teszik ki. A cég nagyvállalati üzletága (Enterprise Business Group) a gyengébb kereslet, az agresszív árverseny és az értékesítési csatornák készletszintjének csökkentése miatt 21 százalékkal esett vissza a 2000. évi időszakhoz képest. Ez az üzletág az Intel szerverek, Alpha szerverek és a vállalati tárrendszerek csoportjátfoglalja magába, és a második negyedévi árbevétel 32 százalékát tette ki.

Fontos eseménynek számított a negyedévben, hogy a Compaq bejelentette termékportfóliójának egyszerűsítését, ugyanis megállapodást kötött az Intellel nagy teljesítményű szervereinek Intel Itanium processzorcsaládra épülő szabványosításáról. A társaság a következő generációs Compaq ProLiant DL380 és ML370 szerverek, valamint új TaskSmart eszközök bevezetésével folytatta termékinnovációs beruházásait is. Júniusban a Gartner Dataquest bejelentette, hogy a 2000. évi eladások alapján a Compaq Enterprise Storage Group lett a világ elsőszámú szállítója a tárterület-hálózatok terén.

A cég úgynevezett "hozzáférési üzletágból" (Access Business Group) származó árbevétele - amely a kereskedelmi és fogyasztói személyi számítógépekből származó árbevételt foglalja magába - 22 százalékkal csökkent. A kereskedelmi asztali számítógépek szállítása az eladott egységek darabszámát tekintve 11 százalékkal nőtt egy év alatt, bár az agresszív árverseny következtében az árbevétel csökkent. A Compaq erősítette vezető pozícióját a következő generációs Internet-hozzáférési eszközök területén is, ugyanis körülbelül 450.000 iPAQ Pocket PC-t adott el a negyedév során, ami az összes kereskedelmi szállítás 17 százalékát teszi ki. Az iPAQ Pocket PC-kkel együtt a második negyedévben a darabszámot tekintve összességében 21 százalékkal nőtt a kereskedelmi termékek szállítása az egy évvel korábbi szinthez képest. A fogyasztói PC-k területén a fogyasztói kereslet gyors visszaesése miatt a második negyedévben nőtt a veszteség, így a készletek csökkentése érdekében drasztikusan le kellett szállítani az árakat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.