Szerző: Vörös Péter

2001. július 20. 09:34

EMC: a profitfigyelmeztetésnek megfelelő gyenge eredmények a második negyedévben

[CNET, Wall Street Journal] A tárolási eszközök piacán vezető EMC bejelentette második pénzügyi negyedéves eredményeit, amelyek az e hónap elején közzétett profitfigyelmeztetésnek megfelelően elég gyengére sikerültek. A cég 109 millió $-os (részvényenként 5 centes) nyereséget és 2,02 milliárd $-os forgalmat ért el a június 30-án zárult pénzügyi negyedévben. Az eredmény jelentős visszaesés a tavalyi év második negyedévéhez képest, amikor a cég 429 millió $-os (részvényenként 19 centes) nyereséget és 2,15 milliárd $-os forgalmat ért el.

Mike Ruettgers, az EMC igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy nem emlékszik ahhoz hasonló nehéz környezetre a technológiai kiadások terén, mint az, amely az elmúlt hónapokban alakult ki. Ruettgers szerint egy jellemző negyedévben egy kézen meg lehet számolni az elhalasztott üzleteket. "A mostani negyedévben szó szerint az üzletek százait halasztották későbbre a partnerek" - mondta Ruettgers. "Az, hogy vajon ezek az üzletek realizálódnak-e a harmadik vagy a negyedik negyedévben, egyelőre nem világos." - tette hozzá Ruettgers.

Joe Tucci, a cég elnök-vezérigazgatója szerint a vállalat stratégiája a hosszú távú nyereséges növekedés és a piaci vezető szerep. A cég továbbra is jelentős összegeket szán a kutatás-fejlesztésre és jelentős hangsúlyt kap a piaci részesedés és az ügyfélszolgálat. Tucci elmondta, hogy amikor a gazdaság végre ismét jobb formában lesz, akkor az EMC technológiai kalibere és piaci vezető helye erősebb lesz, mint valaha.

Az EMC az eredményekhez hozzáfűzte azt, hogy 2001-ben évtizedek óta először csökkennek az IT kiadások. A cég azért nem tudta elérni korábbi forgalom- és haszonrés-várakozásait, mert jelentős számú projektet késleltettek ill. töröltek a partnerek.

Tucci szerint az EMC kulcsfontosságú növekedési területei a hálózati információ tárolás (ez tartalmazza a SAN (storage-area network) ill. a NAS (network-attached storage) területeket) és a tárolási szoftverek, ez a két terület erős növekedést mutatott, de nem volt elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza az EMC rendszerek eladásainak lassulását.

A hálózati információ tárolás forgalma 714 millió $ volt, ez 56%-os növekedés az előző év hasonló időszakához képest. A szoftver forgalom 42%-kal 498 millió $-ra nőtt, míg a szolgáltatások eladásai 73%-kal 232 millió $-ra nőttek. Az EMC tárolási rendszerek forgalma azonban 1,51 milliárd $-ról 1,22 milliárd $-ra csökkent.

"A tavalyi év arról szólt, hogy az ügyfeleknek robusztus technológiát nyújtsunk ... most azonban az az ügyfelek kérése, hogy elsősorban segítsünk a költségek csökkentésében és ugyanakkor a jövő felé mutató rendszereket szállítsunk"- mondta Tucci.

Az árcsökkentések eredményeként a cég bruttó haszonrése a tavalyi 58%-ról 47%-ra csökkent. A cég szerint a haszonrés vissza fog állni a korábban átlagosan 50% feletti szintre, mihelyt a gazdaság a helyére áll, bár azt nem részletezték, hogy ez mikor várható.

A First Call által reprezentált elemzők a harmadik negyedévben részvényenként 6 centes nyereséget és 2 milliárd $-os forgalmat várnak, szemben a tavalyi harmadik negyedévben elért részvényenként 20 centes nyereséggel és a 2,3 milliárd $-os forgalommal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról