Szerző: Vörös Péter

2001. július 20. 09:07

A Dell megerősítette negyedéves kilátásait

[CNET, Wall Street Journal] A Dell csütörtökön, a cég éves közgyűlése előtt, megerősítette korábbi második pénzügyi negyedéves kilátásait. A Dell továbbra is arra számít, hogy a negyedéves forgalom 7,6 milliárd $ lesz, a várt nyereség pedig részvényenként 16 cent lesz (nem számítva egy korábban már bejelentett egyszeri, 700 millió $-os költséget (ami részben elbocsátásokkal, konszolidációkkal és bizonyos eszközök leírásával kapcsolatos). A First Call által reprezentált elemzők előrejelzései szerint a cég részvényenként 16 centes nyereséget és 7,71 milliárd $-os forgalmat fog elérni. A 2000. második pénzügyi negyedévben a cég 603 millió $ (részvényenként 22 cent) nyereséget és 7,67 milliárd $-os forgalmat ért el.

Steven Fortuna, a Merrill Lynch egyik elemzője szerint a tegnapi bejelentés jó hírnek számít, mivel arra utal, hogy a cég a nehéz gazdasági körülmények ellenére is képes elérni a várt eredményeket. Fortuna azt is hozzátette, hogy a cég még ennél jobb eredményeket is el tudott volna érni, ha nem lett volna a gazdasági lassulás ilyen erős Európában is.

Michael Dell, a cég elnök-vezérigazgatója szerint a cég úgy tudta ellensúlyozni a valamivel gyengébb keresletet, hogy az eredetileg tervezettnél gyorsabban csökkentették a működési kiadásokat. Dell azt is hangsúlyozta, hogy a cég várakozásai szerint sikerül megőrizniük az USA szerver piac vezető pozícióját (az eladott szerverek darabszáma és nem forgalma alapján) és közelednek a vezető poszthoz a globális szervereladások terén is (ez esetben is a volumen és nem az érték szerint).

A cég a második pénzügyi negyedéves eredményeit augusztus 16-án teszi közzé.

a címlapról