:

Szerző: Vörös Péter

2001. július 20. 08:41

A Handspring negyedéves forgalma elérte a lejjebb szállított várakozásokat, a veszteség a vártnál kisebb lett

[CNET, Wall Street Journal] A Palm operációs rendszert használó kéziszámítógép gyártó cég bejelentette, hogy a június 30-án zárult negyedik pénzügyi negyedévében 32,4 millió $ (részvényenként 29 cent) veszteséget értek el, szemben az elemzők által várt részvényenként 32 centes veszteséggel és a tavalyi hasonló időszakban elért 5,8 millió $-os (részvényenként 13 centes) veszteséggel.

Június elején a cég profitfigyelmeztetést tett közzé, egyúttal jelentősen (kb. 50%-kal) lejjebb vitték a negyedik pénzügyi negyedéves forgalmi előrejelzéseket, akkor 60-65 millió $-os forgalomra számított a cég a korábbi 121,3 millió $-os előrejelzésekhez képest. Nos, a tényleges negyedik pénzügyi negyedéves forgalom 61 millió $ volt, ez kb. 18%-kal nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában elért 51,8 millió $.

Donna Dubinsky a cég elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a cég csökkenti termelését a lassuló piaci kereslet miatt, lépéseket tesz a kiadások csökkentése érdekében, ezzel együtt nem csökkenti befektetéseit a jövő termékeivel kapcsolatban. Dubinsky szerint a 2002-es pénzügyi év végére sikerül elérnie a cégnek a nyereségességet. Bernard Whitney, a cég pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy annak ellenére, hogy a negyedik negyedéves forgalmi eredmények kiábrándítóak voltak, az éves 371 millió $-os forgalom 264%-os növekedés az előző pénzügyi évhez képest.

A cég a mostani negyedévben, a 2002-es pénzügyi év első negyedévében, a forgalom várhatóan 60-64 millió $ lesz, az utána következő negyedévben a forgalom 88-94 millió $ lesz, így a 2001-es naptári évben a cég forgalma kb. 330-340 millió $ lesz. A naptári évre vonatkozó veszteség részvényenként 75-78 cent körül várható.

A cég agresszív költségcsökkentési lépéseket tesz a működési kiadások csökkentése érdekében. Nemrég 40 alkalmazottat, a cég 460 fős állományának 9%-át elbocsátották. Ezenkívül elhalasztják a cég központjának bővítését. Dubinsky szerint a csökkentések nem érintik a kutatás-fejlesztést, egyebek között vezeték nélküli kommunikációs termékek várhatók. Az utóbbival kapcsolatos bejelentéseket ez év végén teszi meg a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.