Szerző: Barna József

2001. július 19. 17:16

Az Oracle portálkatalógust nyit a független fejlesztők és tartalomszolgáltatók számára

[Oracle] Az Oracle Corporation, az e-business szoftverek legnagyobb szállítója bejelentette, hogy a fejlesztők egyre növekvő igényeinek kielégítése érdekében létrehozta az Oracle portálkatalógust, amely több mint kétszáz portletet tartalmaz. A felhasználók böngészhetnek a katalógusban, és a kiválasztott portletekkel bővíthetik személyes igényeik szerint kialakított portállapjaikat. A katalógus az Oracle portálpartneri kezdeményezés (OPPI) tagjai által kifejlesztett portleteket tartalmazza, valamint független tartalomszolgáltatók, alkalmazásszolgáltatók vagy rendszerintegrátorok által regisztrált és az Oracle által elfogadott portleteket. A katalógus a portálokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat is tartalmaz, amelyeket az OPPI tagjaként működő rendszerintegrátorok biztosítanak. Ez azt jelenti, hogy bármely független fejlesztő vagy tartalomszolgáltató tömegpiacokat érhet el, ha olyan új portleteket fejleszt, amelyek integrálhatók az Oracle9i alkalmazáskiszolgáló (Oracle9iAS) portálkeretrendszerébe, és nemzetközi közönség számára közzétehetők.

Bármely alkalmazásból, üzleti adatelemzési kimutatásból, weblapból, XML-alapú híranyagból vagy más információs forrásból könnyen portletet lehet készíteni, a portálkatalóguson keresztül közzé lehet tenni, és azt pár mozdulattal az Oracle9i alkalmazáskiszolgáló portál keretrendszerébe lehet integrálni.

Az AltaVista például 2001 júniusában két keresőportletet bocsátott az Oracle9i alkalmazáskiszolgáló ügyfeleinek rendelkezésére. "Azért választottuk az Oracle rendszerét, mert így minimálisak a tervezési költségek, az Oracle piaci részesedése és márkanevének ismertsége világvezető, az Oracle a legmagasabb színvonalú funkciók megvalósításához keres partnerkapcsolatokat, és rendszere az egész világon elérhető" - mondta el Marianna Rogers, az AltaVista stratégiai partnerkapcsolatokért felelős alelnöke. "Összehasonlítottuk a költségeket a várható jövedelemmel, és azt találtuk, hogy a beruházás kiválóan meg fog térülni."

Egy portlet vagy szolgáltatás elkészültekor a fejlesztők a portálközösség webhelyén regisztrálhatják szervezetüket és portletjeiket az Oracle portálkatalógusában. Ha az Oracle elfogadja a jelentkezést, akkor a szolgáltatást vagy portletet a katalógus alábbi kategóriáinak valamelyikébe sorolja be: tanácsadás és rendszerintegráció (nemzetközi, országos, regionális), alkalmazásszolgáltatások (operatív üzleti adatelemzés; kooperáció; dokumentum-, tartalom- vagy tudáskezelés; e-üzleti alkalmazások; keresés), internetes szolgáltatások, illetve hardver. A katalógus a könnyebb használat érdekében minden szolgáltatásról és portletről rövid leírást is tartalmaz. A katalógus ezen kívül képernyő-felvételeket is tartalmaz a portletekről.

A fejlesztők és partnerek az Oracle Technology Network (OTN) technológiai információs hálózaton kaphatnak segítséget a portálközösségtől portletjeik fejlesztésében. Az OTN ezenkívül a Portal Studio révén online fejlesztési és tesztelési környezetet is biztosít. A Portal Studio a havonta frissített Oracle Portal Developmen Kit (PDK) portálfejlesztő készletből ad szoftvereket, ötleteket, segédanyagokat, útmutatásokat és példákat.

A Pironet NDH például egy tartalomkezelő szoftvereket gyártó vezető német cég. A Pironet tartalomkezelő rendszerét integrálta az Oracle9i alkalmazáskiszolgáló bővíthető portálkeretrendszerébe. "A portálfejlesztő készlet (PDK) segítségével kevesebb, mint egy nap alatt integrálni tudtuk vezető termékünket az Oracle9iAS Portal rendszerrel" - emelte ki Michael Jaszczyk, a Pironet alelnöke és műszaki igazgatója. "A PDK segítségével nagyon egyszerű az integrálás, ezért a tervezettnél olcsóbban és korábban tudjuk piacra juttatni megoldásunkat."

Az Oracle portálkatalógus bevezetése kapcsán az Oracle portálpartneri kezdeményezés (OPPI) következő tagjai nyújtanak ingyenes vagy kedvezményes portlettartalmat: Alta Vista, Factiva, Hoovers, Northern Light, Screaming Media, Verity, YellowBrix és Zaplet. Ez kiváló alkalom arra, hogy mindenki felfedezze, milyen egyszerűen integrálhatók az értéknövelő portletek az e-üzleti portálokba.

A PDK-val kapcsolatos további információk az Orcale honlapján találhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról