Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 18. 12:59

A Compaq négyről kettőre csökkentené tajvani notebook-beszállítóinak számát

[Digi Times] Távol-keleti hírek szerint a Compaq négyről kettőre kívnja csökkenteni tajvani notebook-beszállító partnereinek a számát. Jelenleg az Inventec Electronics, az Arima Computer, a Quanta Computer és a Mitac Tehcnology gyárt hordozható számítógépeket a Compaq számára.

Az Inventecnek a Compaq az első számú ügyfele. A vállalat az első félév során 600-700 ezer notebookot adott el, de mivel a Compaq piaci részesedése csökkent, az Inventec bevételei az előző évhez képest 25 százalékkal csökkentek.

Az Arima által gyártott hordozható gépek 60 százaléka a Compaq megrendelésére készül. A vállalat bevétele az első félévben 38 százalékot esett.

Hogy a Dell-el versenyezni tudjon, a Compaq a Quanta Computer-t is felvette beszállítói közé. A Quanta gyártja az Evo N150 gépet. Ebben az évben a Compaq a tervek szerint 400-500 ezer notebookot vásárol a Quanta-tól.

A notebook-piacon tapasztalható árverseny miatt az árrésszint átlagosan 10 százalékra csökkent. A költségek csökkentése érdekében a Compaq meg szeretne szüntetni egyes beszállítói szerződéseket.

Ugyanakkor egyesek szerint már március óta lehet hallani ilyen pletykákat, és ebben az évben már nem várható változás a Compaq beszállítóinak sorában.

a címlapról