:

Szerző: Vörös Péter

2001. július 18. 08:00

Az Intel második negyedéves nyeresége a vártnál magasabb lett - a cég azonban így is elég gyenge negyedévet zárt

[Bloomberg, CNET, EB News] Az Intel tegnap bejelentette, hogy a második pénzügyi negyedévben a cég 6,33 milliárd $-os forgalmat ért el, ez 24%-os csökkenés az előző év hasonló időszakához (8,3 milliárd $) és 5%-os csökkenés az előző negyedévhez képest. A cég nettó nyeresége (leszámítva az akvizíciókkal kapcsolatos költségeket) 854 millió $ (részvényenként 12 cent) volt, ez 76 %-os csökkenés a 2000. második pénzügyi negyedévhez és 22%-os visszaesés az előző negyedévhez képest. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 10 centes nyereségre számítottak. (Az akvizíciókkal kapcsolatos költségeket is figyelembe véve a cég nettó nyeresége 196 millió $ volt, ez 94%-os csökkenés a 2000. második negyedévhez és 60%-os növekedés az idei első pénzügyi negyedévhez képest.)

"A cég második negyedéves eredményei megfeleltek várakozásainknak, a PC processzor üzletág a vártnál jobban szerepelt, volumenben sikerült 6%-os növekedést elérni az előző negyedévhez képest, míg a telekommunikációs ill. flash üzletágak a vártnál gyengébben szerepeltek a kereslet csökkenése miatt" - mondta Craig R. Barrett, a cég elnök-vezérigazgatója.

Barrett azt is elmondta, hogy az Intel felgyorsítja a Pentium 4-re történő átállást az asztali PC processzor termékcsaládon belül. "Az erős termékcsaládnak, a szilárd gyártási teljesítménynek és az új Intel 845 chipset korai (értsd: két hét múlva történő) rendelkezésre állásának köszönhetően az Intel képes lesz arra, hogy ez év végére a Pentium 4 processzor elérhető legyen az átlagos árú (értsd: akár 799$-os) PC-kben is ... ez a lépés példátlan értéket és tulajdonságokat hoz az összes számítógép használó számára, különösen a Windows XP-re történő átálláskor" - jelentette ki Barrett.

A cég szerint a globális gazdasági körülmények folytatódó bizonytalansága miatt nehéz előrejelezni a termékkeresletet. Andy Bryant, a cég pénzügyi vezérigazgatója szerint a PC eladások a második félévben végre emelkedni fognak, ez a processzor megrendelések növekedéséhez fog vezetni az első félévhez képest. Bryant elmondta, hogy az első pénzügyi negyedévhez képest csökkentek a PC processzorok átlagos értékesítési árai és ez a csökkenés a harmadik pénzügyi negyedévben is folytatódni fog.

A First Call által reprezentált elemzők harmadik negyedéves előrejelzése részvényenként 12 centes nyereség és 6,51 milliárd $-os forgalom. 2000. harmadik negyedévben a cég részvényenként 41 centes nyereséget és 8,73 milliárd $-os forgalmat realizált. Az elemzők szerint a cég a negyedik negyedévben részvényenként 14 centes nyereséget és 7,06 milliárd $-os forgalmat fog elérni. Ez azt jelenti, hogy a 2001-es pénzügyi évben az Intel részvényenként 53 centes nyereséget érne el 26,7 milliárd $-os forgalom mellett.

A cég a harmadik pénzügyi negyedévben 6,2-6,8 milliárd $-os forgalmat vár, míg a bruttó haszonrés 47% körül várható - ez utóbbi a második pénzügyi negyedévben 48% volt, a csökkenés elsősorban a második pénzügyi félévben várható felgyorsított asztali processzor roadmapnek köszönhető. Az egész 2001-es pénzügyi évet figyelembe véve a cég bruttó haszonrés előrejelzése 49%, ami valamivel alacsonyabb a korábban várt 50%-nál.

Louis Kokernak, a Martin Capital Advisors egyik vezető részvénystratégája szerint a rossz hír az a cég processzor üzletágával kapcsolatban, hogy az Intel egyszerre veszített piaci részesedéséből és a haszonrése is csökkent.

Egyes befektetők szerint az Intel előrejelzései túlságosan optimisták. Európában az eladások jóval a várakozások alatt maradhatnak és az ázsiai kereslet is gyengének tűnik. Az iskolai szezon PC chip eladásai még csak mostanság indultak el, így egyelőre túl korai azt mondani, hogy a cég által várt eredmények reálisak.

A cég a 2001-es pénzügyi évben a korábban tervezett 4,2 milliárd $-os kutatás-fejlesztési kiadások helyett 4 milliárd $-t fog e célra költeni, míg a 7,5 milliárd $-os beruházási kiadások szintje változatlan marad.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.