:

Szerző: Barna József

2001. július 17. 20:57

Sony-Warner megállapodás a digitális (film)kalózkodás megelőzése érdekében

[The Wall Street Journal] A világ két hatalmas médiavállalata, a Sony Pictures Entertainment és a Warner Bros. ma arról állapodott meg, hogy közösen támogatják olyan technológiák kifejlesztését, melyek a digitális tartalom (és itt elsősorban filmekről van szó) védelmét szolgálják. A megállapodás az olyan mai és jövőbeni digitális szórakoztatóelektronikai hálózatok használatát kívánja megregulázni, melyek révén a felhasználók számos digitális eszközön, a videomagnóktól a set-top-boxokon át a számítógépekig, tárolhatnak majd filmeket.

E problémakör már régóta foglalkoztatja mind a stúdiókat, mind pedig a szórakoztatóelektronikai eszközök gyártóit. Hiszen míg ez utóbbiak olyan termékeket dobnak piacra, melyek egymással összekapcsolhatóak, s melyek révén többszörözhető a tartalom, addig a stúdiók attól tartanak, hogy így - ahogy ez manapság is gyakorta megtörténik - a felhasználóknak lehetősége nyílik illegális másolatok készítésére és azok internetes kalózkiadására.

A két cég most a az Intel, a Matsushita Electric, a Toshiba, a Sony és a Hitachi által életre hívott Digital Transmission Licensing Administrator szövetség, vagy más néven az 5C csoport biztonsági technológiáját licencelte. Míg a gyártók közül sokan tették már meg ugyanezt, addig a Sony és a Warner az első két olyan stúdió, amelyik csatlakozott a kezdeményezéshez. Problémát okoz azonban, hogy egyelőre sem a Walt Disney, sem pedig a Vivendi Universal nem fogadta el a szabványt. A Disney, mely maga is tart fenn műsorszolgáltató rendszert, állítólag egy alternatív, s ennél hatékonyabb megoldáson dolgozik.

A szabvány értelmében a digitális tartalom védelme az azokba ágyazott útmutatók és biztonsági kódok révén kell, hogy megvalósuljon. A leginkább védett kategóriába például azok a filmek tartoznának, melyek minden egyes megtekintéséért fizetni kellene a felhasználónak. Ezeket előzetes engedély nélkül nem lehetne másolni.

A következő kategóriába az olyan fizetős sugárzott tartalom tartozna, mint amilyet hazánkban az HBO nyújt. Ezek esetében a felhasználóknak csak egyetlen felvételt engednének a készítők, míg a további másolatok készítését megtiltanák.

Az antenna által vehető tartalom esetében azonban ez a biztonsági technológia gyakorlatilag használhatatlan. Azonban, mint a Warner Bros. egyik képviselője elmondta, "a ma technológiájával vajmi keveset tehetünk annak megakadályozására, hogy az éterből érkező tartalom internetes közzétételét megakadályozzuk. Ám nem kívánunk az újfajta biztonsági rendszerekkel felszerelt elektronikai eszközök útjába állni, és várni, amíg egy ma még nem létező használható megoldás meg nem jelenik."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.