:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 17. 11:14

Internet-jogi adatbázist és tanácsadó szolgáltatást indított a stop! portál

[email] Az Internet megjelenése számos jogi kérdést is felvetett. A domain jogtól az elektronikus aláírás elfogadásáig és az e-kereskedelemig jónéhány különböző terület vár "hivatalos" szabályozásra.

A stop! portál minden interneten barangoló (nem csak jogász) számára segítséget kíván nyújtani, amikor létrehozta lex-ikon (www.stop.hu/lex-ikon) néven új, Magyarország első Internet joggal foglalkozó adatbázisát.

A hiánypótló szolgáltatás segítségével az adatbázist böngészve bárki megtalálhatja jogi természetű, internettel kapcsolatos kérdésére a választ, illetve felteheti kérdését az Internet-jogi szakértőnek, Dr. Nehéz-Posony Mártonnak. A stop! várja a hasonló témakörben mozgó cégek csatlakozását a szolgáltatáshoz, amivel az teljesebbé és így a felhasználók számára még hasznosabbá válhat.

A gyűjtemény jelenleg öt fő téma köré csoportosítva tartalmaz Internet-jogi ismereteket:

  • az elektronikus aláírás: mi az az elektronikus aláírás, hogyan működik, mitől lesz hiteles?
  • elektronikus kereskedelem: hogyan köttetnek a szerződések az hálón, milyen jogok illetik és kötelezettségek terhelik az interneten vásárlókat, illetve árusítókat?
  • jogérvényesítés: ki, miért, hogyan és hol indíthat pert, ha az interneten kötött szerződést és ebből jogvita származik?
  • szerzői jogok az interneten: mit szabad és mit nem szabad tenni a szerzői művekkel a hálózaton?
  • a domain-nevek joga: ki, kitől és milyen eljárásban kérhet és kaphat domain-nevet, és mire kell tekintettel lennie a névválasztáskor?
Az egyes témákon belül az olvasó néhány bevezető mondat után tud továbbkattintani az adott téma altémáira, fogalom-meghatározásaira és a magyarázatokra. A szerkesztő, Dr. Nehéz-Posony Márton az összeállításkor a közérthetőséget tartotta szem előtt.

Maga a jogterület még kialakulóban van, az adatbázis tartalma ezért nem tekinthető kőbe vésett igazságnak. A szerkesztő is inkább orientációs pontnak, vitaindítónak szánja, és számít a felhasználók észrevételeire.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.