Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 16. 11:51

Ma debütál a Toshiba kéziszámítógépe, a Genio

[CNET] Már hónapok óta lehetett hallani a Toshiba fejlesztés alatt álló kéziszámítógépéről, amelyet a mai napon mutat be a nagyközönségnek. A Genio fentázianévre hallgató készülék a Microsoft Pocket PC operációs rendszert használja és eleinte kizárólag Japánban lesz kapható.

A Genio számítógépet az Intel 206 MHz órajelű SrtongARM processzora működteti. A színes kijelzővel ellátott készülékben 32 MByte memória kapott helyet, de természetesen ezt tovább bővíthetjük: a Genio CompactFlash és Secure Digital bővítőhellyel egyaránt rendelkezik. A gyártó adatai szerint a Genio egy feltöltéssel 8 órán át képes üzemelni.

A készülék két kivitelben lesz kapható: az 1 GByte kapacitású IBM MicroDrive-val ellátott változat szeptember végén kerül az üzletek polcaira, a MicroDrive nélküli kivitel pedig már augusztus 20-án kapható lesz - persze kizárólag Japánban.

Természetesen a Toshiba hosszú távon nem csak a japán piacra számít, és bár a nyilatkozatuk szerint hamarosan egy egész kéziszámítógép-családdal jelennek meg az amerikai és európai piacokon, pontos részleteket egyelőre nem árultak el.

A Toshiba egyelőre nem tette közzé Genio kéziszámítógépének árát, de az eldási terveket igen: a tokiói vállalat havonta 10 ezer gépet kíván értékesíteni, természetesen elsősorban vállalatok számára.

A Genióhoz hamarosan megjelennek a különféle kiegészítők, többek között a gépet mobiltelefonnal összekötő kábel és egy Bluetooth kártya, amelyet a Secure Digital bővítőhelyre lehet beépíteni.

A Genio nem lesz olcsó, mondhatni kifejezetten drága lesz. Az alapváltozat 560 dollárba kerül, az IBM MicroDrive-val szerelt kivitelért pedig 880 dollárt kell fizetni.

a címlapról