:

Szerző: Vörös Péter

2001. július 17. 19:26

A Winbond és a Macronix jó első féléves eredményeket ért el

[AsiaBizTech] A Winbond Electronics első féléves forgalma 371,17 millió $ volt, míg a Macronix International 358,85 millió $-os bevételt ért el az első félévben. Szemben ezzel a két fő, nem kifejezetten DRAM-gyártóval a nagy tajvani DRAM-gyártók, a Mosel-Vitelic, a Nanya Technology és a ProMos Technologies féléves forgalma 175 millió $ körül volt, azaz kb. fele a Winbond és a Macronix forgalmának.

Az év eleje óta a DRAM és a flash memóriaárak legalább 50%-kal csökkentek, ez ahhoz vezetett, hogy a legtöbb gyártó nyereségesből veszteségessé vált és a legtöbb csökkentette termelését. Szakértők szerint a Winbond és a Macronix a rendkívül jó eredményeket termékstratégiájuknak köszönhetik.

A Winbond közölte, hogy az 5" ill. 6"-os waferekkel dolgozó gyáraiban törölhető ROM chipeket, olcsó flash memóriachipeket, laposkijelző drive chipeket, mikrovezérlő egységeket és fogyasztói elektronikai chipeket gyártanak. A cég Fab 4 és Fab 5 nevű gyárában gyártanak DRAM chipeket is.

A Macronix pedig olyan fogyasztói elektronikai IC-kre specializálja magát, mint pl. a maszk ROM chipek és a mikrovezérlő egységek, amelyeknél a verseny kevésbé erős.

Egy másik ok a két cég sikeres féléves eredményei mögött az, hogy növelték a termékek gyártásának outsourcingját. A Winbond például a csúcskategóriájú flash memóriachipek és a laposkijelző-drive chipek termelésének egy részét oldotta meg outsourcing keretében. A Macronix pedig az izraeli Tower Semiconductorral kötött outsourcing szerződést chipjei egy részének gyártására.

Mindkét cég elegendő kapacitást kötött le az olyan make-to-order (rendelésre gyártó) chipgyártókkal, mint a szingapúri Chartered Semiconductor Manufacturing egy olyan időszakban, amikor a make-to-order chipgyártóknak jelentős a kihasználatlan kapacitásuk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.