Szerző: Vörös Péter

2001. július 16. 18:39

A nagy tajvani notebook gyártók jó eredményeket értek el júniusban

[AsiaBizTech] A Quanta Computer, a Compal Electronic és az Arima Computer rekord eredményeket értek el júniusban, dacára a gyengülő gazdaságnak. A nagy PC gyártók továbbra is jelentős outsourcing tevékenységet folytatnak a tajvani gyártókkal, ennek eredményeként a tajvani notebook szektor rendkívül jó eredményeket ért el a múlt hónapban. Az Inventec alacsonyabb forgalomnövekedést ért el, ez főleg annak köszönhető, hogy outsourcing partnere, a Compaq viszonylag gyengébb eredményeket ért el a második negyedévben.

A Quanta Computer bejelentette, hogy a cég 400-420 ezer notebookot adott el júniusban, ez az idén a második legnagyobb havi eredmény, a forgalom 288,6 millió $ volt, ez utóbbi az idén csúcsot jelent. A Dellnek történő eladásoknak köszönhetően a Quanta az első negyedévben 855 ezer laptopot adott el és negyedéves forgalma 761,9 millió $ volt, ez 42%-os növekedés az előző év hasonló időszakához képest. A becslések szerint a cég a második negyedévben 1,15 millió laptopot adott el, a forgalom 836,9 millió $ volt, ez 10%-os növekedés tavalyhoz képest. Forgalom alapján az első negyedévben a Quanta volt a legnagyobb tajvani notebook gyártó.

A Compal Electronic forgalma 188,7 millió $-ra nőtt júniusban, ez 30%-os növekedés az előző év hasonló időszakához képest. A Compal teljesítménye a várakozásoknál jobb volt, a cég az idei legjobb havi eredményét érte el. Az első félévben a cég forgalma 972,6 millió $ volt, köszönhetően a növekvő megrendeléseknek a Delltől és a Mitsubishitől. A cég várakozásai szerint a harmadik negyedéves forgalom tovább fog nőni annak alapján, hogy jelentős megrendelésekhez jutott a cég az utóbbi időszakban.

Az Arima Computer főként a NEC outsourcing megrendeléseinek köszönheti jó eredményeit, a cég a múlt hónapban 130 ezer notebookot adott el, a júniusi forgalom 86,6 millió $ volt, ez rekord szintű eredmény.

A négy nagy laptop gyártó cég közül viszonylag a leggyengébb eredményeket az Inventec érte el, a júniusi forgalom 115,4-144,3 millió $ között volt, a vállalat 70-80 ezer notebookot adott el. Tajvanon a Compaq kizárólagos OEM partnere az Inventec. Iparági források szerint Európában a második negyedévben a vállalati notebook kereslet hektikus volt, ez vezetett ahhoz, hogy a Compaq kevesebb outsourcing megrendelést adott az Inventecnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról