:

Szerző: Vörös Péter

2001. július 16. 00:12

A Rambus részvényárfolyama 9,5%-kal esett vissza azután, hogy a cég csökkentette negyedik negyedéves előrejelzéseit

[Bloomberg] A Rambus részvényárfolyama pénteken 1,03$-ral (9,5%-kal) 9,85$-ra csökkent azután, hogy a harmadik pénzügyi negyedéves jelentés mellett a cég azt is közzétette, hogy a negyedik pénzügyi negyedéves forgalma akár 20%-kal is csökkenhet, mivel tovább csökken a PC-k forgalma. Az elmúlt egy év során a cég részvényárfolyama 90%-kal esett vissza.

Bob Eulau, a cég pénzügyi vezérigazgatója csütörtökön közölte, hogy a működési eredmény "körülbelül nullszaldós lesz" a következő három negyedév során. Az elemzők a szeptemberben véget érő, negyedik negyedévben részvényenként 5 centes nyereségre számítottak.

A harmadik pénzügyi negyedév során a cég jogi kiadásai 8,76 millió $-ra nőttek a tavalyi 1,67 millió $-ral szemben, mivel a cég szabadalomsértési pereket folytat három nagy chipgyártó, a Hynix Semiconductor (korábbi nevén Hyundai Electronics), az Infineon Technologies és a Micron Technology ellen, amelyek tagadják az ellenük felhozott vádakat.

A Los Altos (Kalifornia) központú cég bevételeinek nagy részét chipgyártóktól kapott szabadalmi díjak és licencdíjak alkotják. Legalább nyolc chipgyártó cég kötött licencmegállapodást a Rambusszal pereskedés helyett: a Samsung Electronics (a világ legnagyobb memóriachip-gyártója), a Mitsubishi Electric, az NEC, a Hitachi, az Oki Electric Industry, a Toshiba, az Elpida Memory és a Matsushita Electric Industrial. A Rambus szerint ezek a cégek a globális memóriachip-piac 45%-át alkotják.

A június 30-án véget ért negyedévben a cég nettó nyeresége 3,71 millió $ (részvényenként 4 cent) volt, ez megfelelt az elemzők előrejelzéseinek. A cég az előző év hasonló időszakában 4,62 millió $-os (részvényenként 4 centes) nettó profitot ért el. A forgalom a tavalyi 17,8 millió $-ról 23,3 millió $-ra nőtt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.