Szerző: Barna József

2001. július 14. 14:05

Megállapodás a Metallicával: az első lépés a Napster felélesztésére?

[ElecticTech] Miután szerdán a szövetségi bíróság arra utasította a Napstert, hogy egészen addig szünteteltesse szolgáltatását, amíg kézzelfogható bizonyítékot nem tud adni arról, hogy a rendszere valóban kiszűri a szerzői jog által védett anyagokat, a cég máris igyekszik a "jó fiú" benyomását kelteni, és lépéseket tesz a szerzői jogi problémák elsimítására.

Tegnap a Napster egy igen rendhagyó sajtóközleményt adott ki, melynek első sorát mindannyiunk szórakoztatására beidézném: "Metallica and Napster, Inc. today announced the settlement of their legal dispute." Azaz a Napster egy zenekarral már megállapodott a szerzői jogvédelem alá eső tartalom legális közzétételéről. Tegyük hozzá, hogy amennyiben a cég ilyen egyedi szerződések megkötését tűzi ki céljául, bizony lesz munkája az illetékeseknek.

Ám talán mégis inkább precedensértékűnek tekinthető a sok sebből vérző Napster e lépése. Mint azt Hank Barry, a cég megbízott elnök-vezérigazgatója elmondta, "[A Metallica] számos, az előadóművészeket védő rendelkezésre hívta fel a figyelmünket, s ezeket az új technológiánkban már figyelembe vesszük. Igen tiszteletre méltó gesztus volt ez a részükről, mi pedig rendkívül sajnáljuk mindazt a kárt, amit e régóta folyó vita okozott nekik." Barry hozzátette, hogy a zenei fájlok internetes közzététele által a Napsternek a jövőben komoly szerepe lesz abban, hogy a felhasználók miként fedeznek fel, cserélnek és vásárolnak zenei anyagokat. És a végső infrastruktúra kiformálásában az előadók véleményeinek is komoly szerepet szánnak.

Az elmarasztaló bírósági határozatok nyomása alatt a Napster fokozatosan finomítja azokat a szűrőket, melyek az előadók és az esetleges egyéb, szerzői jogot birtokló cégek által nemkívánatosnak tartott anyagokhoz való hozzáférést blokkolják. A folyamatosan fejlesztett és javított új Napster-technológia pedig minden előadó számára elérhető.

A jelenlegi megállapodás értelmében a Metallica hozzájárult ahhoz, hogy - amint a szerzői jogdíjakat tiszteletben tartó rendszer elkészül - egyes albumaik felkerüljenek az internetre. A lépés tehát kétségkívül biztató a Napster jövőjével kapcsolatban, csupán egy kérdés marad még megválaszolatlanul: a jogdíjak fizetését vajon kire - és hogyan - hárítja majd a cég?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról